LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli SavU - HaPK Edustus (4-0)

20.6.2021

HaPK:n edustusjoukkueen kauden toinen Kolmosen sarjapeli pelattiin lauantaina 19.6.2021 suorastaan tukalissa olosuhteissa Mikkelissä Rantakylän kentällä SavU:n vieraana.

Vierasjoukkue HaPK aloitti ottelun erittäin pirteästi ja ensimmäinen loistava maalipaikka nähtiin kolmenkymmenen sekunnin pelin jälkeen. Simo Matilainen antoi keskisektorilta erinomaisen syötön vasemmalle sivustalle hyökkäystä tukemaan nousseelle Veeti Klingbergille, jonka vasemman jalan keskitys taka-alueelle tavoitti Tino Kasurisen. Kasurinen pääsi vitosen viivalta laukomaan suoraan keskityksestä, mutta SavU-veskari Lasse Loukoila torjui laukauksen kulmaksi. Oikealta puolelta tulleen kulman antoi Ilmari Kontunen, kulma pelattiin matalana kuudentoista alueen rajan tuntumaan, josta Simo Matilainen pääsi laukomaan. SavU-pelaaja sai kuitenkin jalkaansa laukauksen tielle ja tilanteesta seurasi uusi kulma. Pallon taakse asteli jälleen Kontunen ja toinen kulma löysi kuudentoista alueen sisäpuolelta Tino Kasurisen, jonka laukauksen mikkeliläispelaaja ehti myös peittämään ja näin HaPK sai tilanteesta jo kolmannen peräkkäisen kulmapotkun, jonka antoi jälleen Kontunen. Kolmannen kulman SavU onnistui kuitenkin purkamaan keskialueelle ja selvisi näin vierailijoiden vahvasta alkurynnistyksestä. HaPK:n hyvän alun jälkeen väkivahvaksi tiedetty, MP:n pelaajista koostuva SavU:n joukkue alkoi päästä peliin paremmin ja paremmin mukaan. Viidennellä peliminuutilla kotijoukkue sai vapaapotkun paristakymmenestä metristä, jonka jälkitilanteesta SavU-pelaaja pääsi kokeilemaan laukaustaan. Laukaus painui kuitenkin metritolkulla yli kissojen maalin. Ottelun 17. minuutilla nähtiin avausmaali oikeastaan ensimmäisestä kotijoukkueen vaarallisesta hyökkäyksestä. Vierasjoukkue menetti turhan helposti pallon keskiympyrässä, jonka jälkeen SavU pelasi nopealla seinäpelillä vasemmalta laidalta hyökkääjänsä läpi. Matala keskitys maalille tavoitti Leevi Leinosen, joka sai putata pelivälineen parista metristä tyhjään HaPK-maaliin. Valitettavan tuttu kaava jo viime kaudelta toistui jälleen, omat huippupaikat ottelun alussa jäivät käyttämättä ja vastustaja tekee avausosuman käytännössä ensimmäisestä kunnollisesta paikastaan.

20. minuutilla HaPK sai jälleen loistavan mahdollisuuden tulla ottelussa tasoihin. Veeti Klingberg antoi vasemmalta sivustalta vapaapotkun kuudentoista alueelle ja kotijoukkueen pelaajan pään kautta pallo painui yli päätyrajasta. Seuranneen kulmapotkun antoi Ilmari Kontunen, tällä kertaa pallo tuli kuudentoista alueen rajalle Paulius Budrysille, jonka hurja kanuuna tärähti SavU-maalin ylärimaan. Seuraava mainittava tilanne nähtiin toisessa kenttäpäädyssä, pelikello näytti 33. minuuttia, kun kissapuolustaja menetti pallon vasemmalla sivustalla ja SavU pääsi iskemään nopeasti vastaan. Oikealta laidalta pelattu hyökkäys päättyi matalaan keskitykseen maalin edustalle, mutta mikkeliläispelaajan ohjaus lähietäisyydeltä suuntautui ohi kissamaalin. Hetki tämän tilanteen jälkeen nähtiin ikävä tilanne, jossa HaPK-toppari Lauri Ahola loukkaantui. Loukkaantumisen seurauksena HaPK joutui pelaamaan hetken vajaalla ja tuon hetken SavU käytti hyödykseen tekemällä luvattoman helpon toisen osuman. Pallo pelattiin kissatoppareiden eteen Santeri Karjalaiselle, joka pääsi aivan vapaasti kääntymään toppareiden edessä pallon kanssa ja laukoi pallon kuudentoista alueen rajan tuntumasta alakulmaan ohi HaPK-veskari Tomi Kopran. Vasta maalin jälkeen HaPK sai jälleen täydet kymmenen kenttäpelaajaa kentälle, kun Atte Henriksson tuli loukkaantuneen Aholan tilalle. SavU:n toisesta maalista huolimatta jakson loppu tarjoili kissoille taas useamman herkullisen maalintekopaikan nousta vaikka tasoihin vielä ennen puoliaikaa. 39. minuutilla SavU-veskari Loukoila epäonnistui purussaan täydellisesti ja pallo tuli suoraan Ilmari Kontusen jalkaan, jolla oli tyhjä maali edessään Loukoilan seikkaillessa ulkona maalistaan. Kontusen laukaus tai ehkä pikemminkin ohjaus kohti tyhjää maalia ei tietenkään maaliin asti päätynyt, vaan painui tolppaa nuollen ohi. Heti perään HaPK sai jälleen loistavan mahdollisuuden avausmaalin tekoon, kun hyvän prässin seurauksena joukkue voitti pallon ylhäällä ja Kontunen pelasi Joona Pasin läpiajoon. Pasi pääsi nokikkain mikkeliläisveskarin kanssa, mutta viimeistely-yritys painui niukasti ohi SavU-maalin. Vielä 43. minuutilla HaPK pelasi yhden parhaista hyökkäyksistään koko ottelussa, kun oikealta laidalta aloitettu hyökkäys vietiin keskikaistan kautta vasemmalle sivustalle ja jälleen Joona Pasi pelattiin läpi. Tällä kertaa viimeistely-yritys läpiajon päätteeksi osui tolppaan. Tilanteesta HaPK sai vielä jatkopaineen SavU-maalin edustalle ja Pasi pääsi vielä kokeilemaan keskityksestä maalintekoa puskemalla, mutta pusku suuntautui maalivahdin syliin. Näin tapahtumarikas avausjakso päättyi SavU:n 2-0 johdossa.

Toisen jakson alkuun HaPK tuli jälleen vahvasti ja pelin painopiste oli SavU:n kenttäpuoliskolla. 51. minuutilla Veeti Klingberg antoi vapaapotkun maalille, jonka jälkitilanteesta Tino Kasurinen pääsi kokeilemaan kuudentoista alueen rajalta. Laukaus painui mikkeliläispelaajan jalan kautta kulmaksi. Ilmari Kontusen tarjoileman kulman SavU onnistui purkamaan keskialueelle eikä siitä näin ollen saatu tilannetta aikaiseksi. Turhan tuttu laulu HaPK:n kannalta toistui sitten myös toisen jakson alkupuolella, sillä 53. minuutilla SavU:n toisen puoliskon ensimmäinen vaarallinen hyökkäys oikealta sivustalta tuotti myös ottelun lopullisesti ratkaisseen kolmannen osuman. Kotijoukkueen Peetu Kerminen ohitti oikealla laidalla kissapuolustajan 1v1 tilanteessa ja antoi maalin edustalle matalan syötön, josta Ajack Aling Deng sutaisi pallon etukulmasta sisään kissatoppari Paulius Budrysin edestä. Tämä osuma lopulta ratkaisi ottelun ja vierasjoukkueen usko tulla takaa vielä rinnalle ja ohi taisi loppua tähän maaliin. 58. minuutilla Veeti Klingbergille sattui paha harhasyöttö suoraan SavU-hyökkääjä Kermiselle, jonka viimeistely-yritys läpiajon päätteeksi painui kuitenkin ohi kissamaalin. Paras terä HaPK:n takaa-ajosta päättyi SavU:n kolmanteen maaliin ja se näkyi pelissä ottelun loppupuolella. Paljon huolimattomia ratkaisuja ja syöttöjä, joista SavU pääsi iskemään vastaan. 65. minuutilla neljäs osuma oli lähellä, mutta oikealta pelatun hyökkäyksen päätteeksi Tomi Kopra esitti hyvän torjunnan HaPK:n maalilla ja esti neljännen maalin synnyn. 66. minuutilla käytiin välillä toisessakin kenttäpäädyssä, vaikka paras terä haminalaisten tekemisestä lopahtikin SavU:n kolmanteen maaliin. Joona Pasi pääsi kokeilemaan kuudentoista alueen rajan tuntumasta, mutta tämänkin laukauksen mikkeliläispelaaja ehti viime hetkellä peittämään ja tilanteesta seurasi kulmapotku. Tästä kulmasta ei kuitenkaan sen kummempaa syntynyt, vaan se leijaili suoraan SavU-veskari Loukoilan näppeihin. 70. minuutilla Paulius Budrys kokeili hurjaa laukaustaan 35. metristä, mutta Loukoila torjui laukauksen kulmaksi. Parin vierasjoukkueen tilanteen jälkeen SavU rakensi 74. ja 76. minuuteilla hyvät paikat lisätä johtoaan, mutta kummankin hyökkäyksen viimeistely-yritykset jättivät mikkeliläisnäkökulmasta paljon toivomisen varaa. 80. minuutilla SavU lopulta onnistui vielä yhden osuman tekemään, kun vierasjoukkueen alakerrassa sekoiltiin oikein huolella ja Ajack Aling Deng teki läpiajosta ottelun toisen osumansa. Toisessa päässä nähtiin vielä yksi hyvä hyökkäys, jossa HaPK:n Abdo Jamshirilla oli hyvä maalintekopaikka, mutta Jamshir ei saanut tilanteesta kunnon laukausta aikaiseksi. Näin ottelu päättyi SavU.n 4-0 kotivoittoon.

SavU oli odotetun vahva, mutta pelin kulku olisi voinut muodostua hyvin toisenlaiseksi, mikäli HaPK olisi hyödyntänyt edes osan avauspuoliskon huippupaikoistaan. Samaa harmitteli myös HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen ottelun jälkeen:

”Kyllähän tässä valitettavasti on taas sellainen tunne, että joutuu toistamaan turhan tuttua virttä jo viime kaudelta. Pystymme haastamaan jopa näitä aivan sarjan kärkijoukkueitakin ja vielä vieraskentillä, mutta vaikea on pinnoja napsia mukaan, jos ei tuollaisista paikoista osu, mitä meillä taas tänäänkin oli. Avausjaksolla ykkösluokan maalintekopaikat olivat meille 6-3 ja kulmat 6-1, mutta taululla silti SavU:n johto 2-0. Oli tolppaa, ylärimaa, hukattuja läpiajoja, tyhjästä maalista ohi ja jos vaikka mitä ja vastaavasti vastustaja teki taas ensimmäisestä kunnollisesta hyökkäyksestään maalin. Ei siinä mitään, olihan meillä vielä 2-0 tappiotilanteessakin jakson lopulla loistavat paikat tulla vaikka tasoihin ennen taukoa, mutta ei”, Halonen manasi.

Pelillisesti Halonen ei ollut joukkueensa suoritukseen niin tyytyväinen, kuin viikko sitten Kultsu-ottelun jälkeen:

”Ei tämä meiltä niin hyvä peli ollut, kuin mitä Kultsua vastaan Joutsenossa. Meidän pallonhallintajaksomme olivat aivan liian lyhyitä, emme pystyneet juurikaan ottamaan happea pallon kanssa ja pelaamaan pidempiä hyökkäyksiä, mitä taas Kultsua vastaan pystyimme. Emme löytäneet keskikenttäpelaajiamme samalla tavalla, tilaa olisi ollut laidoilla, mutta sitä emme pystyneet riittävästi hyödyntämään. Pelinavaamisvaiheessa topparimme jäivät liian usein liian vähille vaihtoehdoille. Keskialueelle oli vaikea päästä ja silloin kun sinne pääsimme, menetimme pallon turhan usein turhan helposti ja mm. SavU:n ensimmäinen maali syntyi tällaisesta tilanteesta. Hyökkäyskolmanneksella olimme kyllä vaarallisia, kuten useista loistavista maalintekopaikoistakin voi päätellä. Myös erikoistilanteemme olivat vaarallisia, Kultsua vastaan emme saaneet yhtään kulmaa, tänään kulmat menivät meille 9-2 ja useammasta kulmasta saimme vaarallisen tilanteen aikaiseksi”, Halonen kertasi ottelun tapahtumia.

Omiin on mennyt kahdessa ottelussa kahdeksan maalia ja se on tietenkin osa-alue, jota on pystyttävä parantamaan:

”Helppo on sanoa, että omiin on mennyt liikaa maaleja ja tottahan se on. Meidän on pystyttävä tätä osa-aluetta parantamaan paljon, mutta meidän pitää päästä eroon myös isoista henkilökohtaisista virheistä, joista meille paljon maaleja tehdään”, Halonen toteaa.

HaPK on nyt kohdannut etukäteen ajateltuna kaksi sarjan suurinta suosikkia ja molemmat vieraskentällä. Seuraavaksi on edessä kotiavaus ensi keskiviikkona 23.6.2021 Haminan urheilukentällä Ri-Paa vastaan:

”Onhan tämä sarjan alku ollut meille hurja, kaksi suurinta suosikkia vastassa ja molemmat vielä vieraskentällä. MP:n farmijoukkueena SavU tulee varmasti olemaan todella kova läpi kauden ja haastaa Kultsun vahvasti sarjan voitosta ja voihan sinne joku muukin lusikkaansa työntää samaan soppaan. Me pääsemme nyt vihdoin ja viimein kotiyleisön eteen, kun keskiviikkona saamme Ri-Pan vieraaksemme. Näissä kahdessa ottelussa on pelissämme ollut paljon hyviäkin asioita ja niitä meidän pitää pystyä tuomaan mukanamme seuraaviin otteluihin”, Halonen päättää.

Avaus: Tomi Kopra (mv), Lauri Ahola, Paulius Budrys, Veeti Klingberg, Juho Kiiski, Simo Matilainen, Olli Kokkonen, Ilmari Kontunen, Joona Pasi, Tino Kasurinen, Caner Mula

Vaihdot: Atte Henriksson (Ahola pois), Jani Jokela (Mula pois), Uku Tikerpuu (Budrys pois), Abdo Jamshir (Pasi pois)

Penkillä: Eemil Jaarinen (mv)