LähiTapiola otteluraportti: Sarja-avaus Kultsu FC - HaPK Edustus (4-2)

12.6.2021

HaPK:n edustusjoukkue aloitti vihdoin sarjakautensa Palloliiton Itäisen alueen Kolmosen B-lohkossa eilen perjantaina 11.6.2021. Joukkue kohtasi heti erittäin kovan haasteen, kun sarjan suurin voittajasuosikki Kultsu FC isännöi kissalaumaa Joutsenon keskuskentällä. Helteisissä olosuhteissa pelattu ottelu tarjosi erittäin viihdyttävän ja hyvätasoisen koitoksen.

HaPK lähti otteluun hieman normaalia matalammalla blokilla, vierasjoukkue antoi suosiolla pallonhallinnan kotijoukkue Kultsulle ja varsinkin omalla kenttäpuoliskollaan Kultsu sai pitää palloa rauhassa. HaPK ryhmitti oman nippunsa erittäin tiiviiksi ja otti matalammalla blokilla tilaa pois oman puolustuslinjansa selustasta. Tiedossa oli, että Kultsulta löytyy erittäin vahvat laitapelaajat ja heiltä haluttiin viedä selustassa oleva tila pois. Riistojen jälkeen HaPK pyrki iskemään omilla vastahyökkäyksillä nopeasti.

Ottelu alkoi odotetusti Kultun hallinnalla, mutta vierailijoiden pelisuunnitelman mukaisesti mitään kovin vaarallista kotijoukkue ei saanut aikaiseksi. Ensimmäinen maininnan arvoinen tilanne nähtiin 20. minuutilla, kun kissapelaajan pallonmenetyksen jälkeen Kultsun keskikenttäpelaaja pääsi antamaan pystysyötön kotijoukkueen vaaralliselle kärkipelaajalle Kareem Abubakarille. Abubakar pääsi nokikkain HaPK-veskari Tomi Kopran kanssa, mutta Kopra venyi erinomaiseen jalkatorjuntaan. 24. minuutilla HaPK puolusti hieman löysästi Kultsun hyökkäyksen kotijoukkueen näkökulmasta katsottuna oikealla sivustalla, jonka seurauksena Kultsu-laituri pääsi etenemään lähellä päätyrajaa kuudentoista alueen sisään. Takaviistoon annettu syöttö tavoitti kuudentoista alueen rajalta Abubakarin, joka laukoi suoraan syötöstä, mutta kissaveskari Kopra venyi jälleen loistavaan torjuntaan ja piti HaPK-maalin puhtaana. Kultsun vahva painostusjakso päättyi 29. minuutilla tehtyyn ottelun avausmaaliin. Vaarattoman näköinen alivoimainen hyökkäys kotijoukkueelta, jossa keskialueelta annettu pystysyöttö HaPK-puolustaja Veeti Klingbergin selustaan tavoitti Kultsu-pelaajista Jani Saarisen. Saarinen käänsi pelivälineen kierteisenä kuudentoista alueen sisäpuolelle ja kukas muukaan kuin Kultsu-kärki Abubakar oli hiipinyt HaPK-toppari Lauri Aholan selän taakse ja pääsi laittamaan pallon täysin vapaasti kissojen verkkoon. Kultsun vahva kymmenminuuttinen tuotti näin kolmannesta huippupaikasta ottelun avausosuman. Kauaa ei kotijoukkue kuitenkaan saanut johtoasemasta nauttia, kun 36. minuutilla vierasjoukkue tuli tasoihin. Kultsulla oli kulmapotku heidän hyökkäyssuunnastaan katsottuna oikealta sivustalta, jonka HaPK-toppari Paulius Bydrus siivosi keskialueelle. Tästä käynnistyi kissojen vastahyökkäys, joka hoidettiin erittäin tyylikkäästi päätyyn asti. Caner Mula poimi Budrysin voittaman pallon itselleen, tiputti pelivälineen Olli Kokkoselle, joka puolestaan tarjoili syötön Joona Pasille. Pasi kuljetti kohti Kultsu-topparia ja antoi oikea-aikaisen syötön Caner Mulalle, joka pääsi 1v1 tilanteeseen Kultsu-veskari Tommi Tynkkysen kanssa eikä erehtynyt, vaan laittoi pallon tarkasti takakulmaan. Todella komea vastahyökkäysmaali, tämä oli oikeastaan ensimmäinen loppuun asti hyvin pelattu hyökkäys kissoilta. Aiemmat riistojen jälkeiset hyökkäykset jäivät hieman vajaiksi eivätkä johtaneet huippupaikoille. Heti tasoitusosuman jälkeen HaPK pelasi jälleen hyvän hyökkäyksen, tällä kertaa oikean laidan kautta, josta Tino Kasurinen pääsi laukomaan kuudentoista alueen rajan tuntumasta, mutta laukaus nousi parikymmentä senttiä Kultsu-maalin yli. Avausjakson lopulla nähtiin vielä yksi tiukka paikka HaPK:n maalilla, kun kissoille sattui pallonmenetys keskialueella ja Kultsu pääsi iskemään nopeasti. Lauri Ahola ehti kuitenkin viime hetkillä peittämään Kultsu-pelaajan laukauksen ja kakkospallon hoiteli maalivahti Kopra, joten toista takaiskumaalia ei avausjaksolla nähty. Tauolle mentiin 1-1 tasatilanteessa.

Toisella puoliajalla nähtiin jotain sellaista, jota ei Kultsun ja HaPK:n välisissä otteluissa ole nähty vuosikausiin. HaPK pystyi entisestään tiivistämään puolustuspelaamistaan ja sai varsinkin keskialueen haltuunsa ja ote pelistä siirtyi HaPK:lle. Kultsu piti edelleen palloa, pääosin vaarattomilla alueilla ja nyt kissaryhmä pystyi katkomaan Kultsun hyökkäyksiä jo hieman ylempänä. 47. minuutilla Kultsu-veskari Tynkkynen oli tunaroida pahemman kerran, kun Tino Kasurinen painoi prässin pohjaan asti eikä ollut kaukana, etteikö Kasurinen olisi ehtinyt riistää palloa itselleen ja laittamaan sitä tyhjiin. Tynkkysen paniikkiavaus osui nytkin suoraan päin Kasurista, mutta kissojen epäonneksi pallo ei kimmonnut tyhjään maaliin, vaan metrin verran ohi kotijoukkueen maalin. 63. minuutilla yksi lukuisista HaPK:n erinomaisista keskialueen katkoista käynnisti hyökkäyksen, josta johto-osuma oli lähellä. Olli Kokkonen voitti pallon keskialueella, teki hyvän kuljetuksen yli tyhjän tilan ja tarjoili sen jälkeen loistavan syötön kuudentoista alueen rajan tuntumaan Caner Mulalle, jonka laukaus painui niukasti tolppaa nuollen ohi maalin. Kesken hyvän otteen vierailijoille sattui kuitenkin hieman helpohko pallonmenetys oikealla laidalla, josta Kultsu pääsi kääntämään peliä nopeasti pystyyn juosseelle Kareem Abubakarille. Kissatoppari Paulius Bydrus joutui kaatamaan Abubakarin kuudentoista alueen sisäpuolella ja ottelun päätuomari Toni Pekkinen tuomitsi tästä rangaistuspotkun. Rankkarin laittoi varmasti sisään Miko Lötjönen ja näin Kultsu pääsi kuin varkain kesken hyvän HaPK-jakson iskemään johto-osuman. Pirteästi esiintynyt vierasjoukkue ei kuitenkaan lannistunut vaan nosti takaa-ajoasemassa prässitasoaan ylemmäs ja painoi pelin Kultsun kenttäpäätyyn. 74. minuutilla HaPK sai oikealta sivustalta vapaapotkun, jonka antoi kuudentoista alueen sisäpuolelle Veeti Klingberg. Kissakippari Ilmari Kontunen jyrättiin boxin sisällä tylysti kumoon eikä Toni Pekkinen epäröinyt viheltää rankkaria myös toisin päin. Pallon taakse asettui Caner Mula, joka laittoi pelivälineen varmasti sisään ja näin HaPK tuli toistamiseen maalin takaa tasoihin. Tasoitusosuman jälkeen kotijoukkueen pelaajistossa oli havaittavissa jo pientä turhautumista, HaPK onnistui pitämään Kultsun poissa vaarallisilta maalipaikoilta ja ensimmäisellä jaksolla pariin huipputorjuntaan venynyt Tomi Kopra sai toisen jakson olla aikalailla rauhassa, muutamia keskityspalloja ja pystysyöttöjä piti hakea, mutta torjuntoja ei juuri kertynyt. HaPK iski sen sijaan itse useimmiten vaarallisesti keskialueen riistoista ja yksi tällainen tilanne oli johtaa kolmanteen osumaan 85. minuutilla. Joona Pasi voitti pallon keskialueella ja laittoi vasemmalta laidalta liikkeelle hetkeä aiemmin kentälle tulleen Jonathan Kuvan, joka paineli boxiin asti ja pääsi hyvästä paikasta laukomaan, mutta jälleen peliväline painui tolppaa nuollen ohi. Vähintään saavillinen jääkylmää vettä kaadettiin kissaryhmän syliin ottelun viimeisellä varsinaisella peliminuutilla Kultsun saadessa kulmapotkun oikealta. Pallo annettiin taka-alueelle, jossa Kultsun pelaaja oli aivan vapaana. Tämän jatko keskustaan noin seitsemään metriin tavoitti maalin edustalla päivystäneen Antti Heinosen, jonka jatko painui kissamaalin takakulmaan. Pienen pieni nukahdus erikoistilanteessa, joka maksoi tällä kertaa ottelun voittomaalin. Kultsulla oli kaikkiaan ottelussa kahdeksan kulmapotkua, joista seitsemän aikaisempaa HaPK hoiteli todella tyylikkäästi, mutta tämä melko vaarattoman näköinen kulma johti lopulta voitto-osumaan. Maalin jälkeen HaPK nosti luonnollisesti kaikki mahdolliset paukut ylös hakien vielä tasoitusosumaa ja riskillä pelatessa Kultsu pääsi vielä kaunistelemaan neljännellä lisäaikaminuuteilla numeroita, kun Miguel Rodriguez maalasi neljännen osuman ja näin loppunumerot viihdyttävän ottelun päätteeksi 4-2 Kultsulle.

HaPK oli erittäin lähellä ottaa todella kovan vieraspisteen sarjan selvältä suosikilta ja pisteen kirpoaminen käsistä aivan loppuhetkillä oli luonnollisesti suuri pettymys. HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen olikin ottelun päätyttyä erittäin pettynyt lopputulokseen:

”Ei viitsi ihan suoraan edes sanoa, kuinka paljon ottaa päähän tällä hetkellä. Pelasimme loistavan ottelun, laitoimme sarjan ykkössuosikin kotinurmellaan polvilleen ja olimme todella lähellä napata pisteen mukaamme. Ja olisimme sen mielestäni ansainneetkin, pelisuunnitelmamme toimi lähes täydellisesti ja saimme Kultsun varsinkin toisella jaksolla turhautumaan, kun saimme pelin haltuumme. Täytyy nostaa hattua pojille, loistava taistelu, ihan kaikki pelissä joka jätkällä, erinomainen asenne ja toteutimme suunnitelmaamme kurinalaisesti. Jokainen voi kuvitella, miltä se tuntuu, kun viime hetkillä se jo käsissä ollut palkinto kovasta työstä viedään pois”, Halonen totesi pettyneenä.

Kultsu oli ottelun selvä ennakkosuosikki ja HaPK:lta ei kukaan osannut odottaa mitään tästä ottelusta. Tämä asetelma sopi kissalaumalle erinomaisesti:

”Eihän meillä ollut mitään muuta kuin voitettavaa. Kukaan tuskin odotti meiltä yhtään mitään ja emme tietysti lopulta mitään saaneetkaan. Ehkä kuitenkin ainakin uskoa siihen, että voimme jatkossakin haastaa ihan kenet tahansa tässä sarjassa. Jokainen peli on tietysti erilainen ja jokaiseen peliin pitää latautua samalla tavalla ja kaivaa se sama meininki esille, joka meillä tässä ottelussa oli”, Halonen toteaa.

Halonen jakoi kiitosta kaikille Kultsu-ottelussa esiintyneille pelaajilleen:

”Meiltä löytyi paljon onnistujia. Neljä maalia meni omiin, joku voisi sanoa, että puolustimme huonosti, itse en nähnyt sitä niin. Olimme ajoittain kovassa paineessa ja selvisimme niistä hienosti. Kahdeksasta kulmasta seitsemän hoidimme erittäin varmasti, tämä kahdeksas sitten maksoi meille sen pisteen, kun siinä hieman nukahdimme. Yksi maali rankkarista ja yksi merkityksetön maali lopussa, kun haimme riskillä tasoitusta. Paulius Budrys ja Lauri Ahola toppareina johtivat alakertaamme todella mallikkaasti. Pakko on nostaa keskikentältä esille myös nuoret pelaajamme Simo Matilainen ja Olli Kokkonen, jotka kumpikin pelasivat loistavan ottelun. Kokkoselle ottelu oli ensimmäinen Kolmosessa. Caner Mula tietenkin teki loistavan paluun kissapaitaan kahden maalin voimin ja pelasi muutenkin erinomaisen ottelun. Eihän tuo meidän materiaalimme paperilla samaa ollut kuin kaverilla, Kultsulla 12 pelaajaa pelanneesta ryhmästä omaa vankkaakin kokemusta Kakkosesta, meillä taas puolestaan oli eilenkin kehissä kaksi debytanttia Kolmosenkin tasolla. Onneksi näitä pelejä ei paperilla kuitenkaan pelata”, Halonen kertoi.

HaPK:n seuraava ottelu pelataan ensi viikon lauantaina 19.6.2021 Mikkelissä SavU:n vieraana.

HaPK:n kokoonpano:

Avaus: Tomi Kopra (mv), Lauri Ahola, Paulius Budrys, Juho Kiiski, Veeti Klingberg, Simo Matilainen, Olli Kokkonen, Ilmari Kontunen, Caner Mula, Tino Kasurinen, Joona Pasi

Vaihdosta: Jonathan Kuva (Mula pois)

Penkillä: Eemil Jaarinen (mv), Uku Tikerpuu, Anton Talsi, Abdo Jamshir