LähiTapiola otteluraportti: Harjoitusottelu HaPK Edustus - FC Kontu (0-3)

23.5.2021

HaPK:n edustusjoukkue haastoi lauantaina 22.5.2021 helsinkiläisen FC Kontun Ruissalon tekonurmella pelatussa harjoitusottelussa. Ottelu päättyi lopulta FC Kontun 0-3 voittoon.

Ottelusta muodostui aika pitkälti sen kaltainen, mitä ennen ottelua jo osattiin odottaa. Tiedossa oli, että vastaan asettuu erittäin vahva, kokenut ja rutinoitunut joukkue, jonka riveistä löytyy kymmenkunta Kakkosestakin kokemusta omaavaa pelaajaa. FC Kontu pelasi Kakkosessa viimeksi kaudella 2016 ja on sen jälkeen kuulunut jokaisella kaudella Helsinki-Uudenmaan alueen Kolmosen kärkipään joukkueisiin.

Ottelu käynnistyi vierasjoukkue Kontun vahvalla painostuksella. Helsinkiläiset hyökkäsivät vahvasti eritoten laitojen kautta, jatkuvat pystyjuoksut kotijoukkueen puolustuslinjan selustaan haastoivat kissapuolustusta toistuvasti. Mitään kovin vaarallisia tilanteita Kontu ei kuitenkaan vahvasta alkurynnistyksestään huolimatta pystynyt luomaan. Kuitenkin seitsemän minuutin kohdalla vierasjoukkue siirtyi lahjamaalilla johtoon, kun Jani Jokelalle sattui omalla kenttäpuoliskolla syöttöharha. Kontu-hyökkääjä pääsi omalle topparille tarkoitettuun syöttöön väliin ja ei jättänyt avopaikkaa hyödyntämättä, vaan laukoi pallon tarkasti ohi HaPK-maalia vartioineen Tomi Kopran. 14. minuutilla Kontu eteni vahvasti oikealta laidalta, pallo pelattiin jälleen kerran kotijoukkueen laitapakin selustaan ja laidalta annettu keskitys tavoitti maalin edustalta helsinkiläispelaajan, jonka pusku suuntautui kuitenkin yli maalin. Kotijoukkueen anti hyökkäyssuuntaan jäi melko vaisuksi, sillä muutamia hyviä riiston jälkeisiä vastahyökkäysmahdollisuuksia ei pystytty hyödyntämään. Viimeiset murtavat syötöt jäivät turhan usein Kontun puolustuslinjaan ja muutaman kerran aloite helsinkiläisten puolustuslinjan taakse jäi kokonaan tekemättä. Ylipäätään kissaryhmän pallolliseen pelaamiseen olisi kaivattu enemmän malttia, uskallusta ja rohkeutta pitää hetki palloa. Usemman kerran pallosta luovuttiin liian nopeasti, tehtiin itse itselle kiire, vaikkei sitä välttämättä vastustajan toimesta aina tehtykään.

Avausjakson 27. minuutilla Kontu rakensi hyvän tilanteen jälleen oikean laidan kautta ja sivurajan tuntumasta kuudentoista alueen sisäpuolelle pelattu pallo tavoitti helsinkiläisten keskikenttäpelaajan, jonka laukaus boxin sisältä suuntautui kuitenkin vähän ohi HaPK-maalin. Jakson loppua kohden pelitapahtumat hieman tasoittuivat, HaPK pääsi peliin paremmin mukaan ja pystyi ajoittain pitämään hieman enemmän palloa itsellään, löysi tiloja Kontun muodon sisältä ja pystyi rakentamaan muutaman hyvän hyökkäyksen. Joona Pasi pelattiin vasemmalta laidalta kertaalleen karkuun ja Pasi yritti pelata pallon vasemmalla jalallaan keskelle Mamet Mulalle vielä parempaan tekopaikkaan, mutta syöttö epäonnistui eikä tästä sen vaarallisempaa lopulta syntynyt. Kertaalleen myös toiselta laidalta Tino Kasurinen karkasi Kontun puolustajalta, mutta ajautui hieman pieneen kulmaan ja näin ollen tilanne ei aivan ykkösluokan maalipaikaksi muodostunut. Kissoilla oli myös pari kulmaa ja vapaapotkua, joista ei mitään maininnan arvoista kuitenkaan kehkeytynyt. Avausjakson lopulla HaPK:n Jonathan Kuva joutui ottamaan toisen keltaisen kortin ja katseli sitä myöten punaista korttia. Kotijoukkue pelasi ensimmäisen puoliajan loppuun vajaalla, mutta vastustajan kanssa sovittiin, että jatketaan toisella puoliskolla täysillä miehistöillä harjoitusottelun hengessä. Tauolle mentiin Kontun 0-1 johdossa.

Toinen puoliaika käynnistyi hienokseltaan kotijoukkueen hallitessa, ensimmäinen viisiminuuttinen enteili hyvää toiselle puoliajalle. Vaarallisiin maalipaikkoihin tuo hyvä hallintajakso ei kuitenkaan johtanut. Paras paikka nähtiin 54. minuutilla Ilmari Kontusen antamasta kulmapotkusta, mutta pieni hässäkkä Kontu-maalilla ei johtanut lopulta maalintekoyritykseen. Vierasjoukkueen toisen puoliajan ensimmäinen kunnollinen hyökkäys nähtiin 56. minuutilla ja se johti heti 0-2 johto-osumaan. Kontu avasi peliä hieman pidemmällä pallolla HaPK:n puolustuslinjan eteen, johon oli merkkausvirheen seurauksena jäänyt Kontun keskikentän dynamo Joni Häppölä täysin vapaaksi. Toppareiden etupuolella oli aivan liikaa tilaa, jonka Häppölä käytti hyödykseen kääntyen ja laittamalla pallon HaPK-puolustuksen selustaan ja puolittaisen läpiajon päätteeksi Samu Häkälä sijoitti pelivälineen alakulmaan. Lähes heti Kontun toisen osuman jälkeen HaPK-toppari Lauri Aholalle sattui harhasyöttö pelinavaamisvaiheessa ja Kontu käänsi pelin nopeasti keskialueelta kotijoukkueen kuudentoista alueen sisäpuolelle. HaPK-veskari Tomi Kopra kuitenkin torjui hyvästä paikasta tulleen laukauksen. 64. minuutilla Kontu iski ottelun kolmannen ja samalla viimeisen osuman. Koko ottelun ajan vahvasti laidoilta tullut vierasjoukkue käynnisti jälleen yhden hyökkäyksen oikealta laidalta, josta Kontu-laituri paineli ohi kissapuolustajasta ja tarjoili matalan syötön maalin edustalle vitosen viivalle. Samu Häkälä oli parkkeeranut itsensä oikeaan paikkaan oikeaan aikaan ja sutaisi pallon suoraan syötöstä sisään. 67. minuutilla nähtiin HaPK:n toisen jakson siihen asti paras paikka, kun vasemmalta sivustalta annetun vapaapotkun jälkeen Joona Pasi pääsi lähietäisyydeltä puskemaan, mutta pusku jäi löysäksi eikä Kontu-veskarilla ollut vaikeuksia liimata palloa näppeihinsä. Ottelun loppupuolella nähtiin tilanteita vielä kummassakin kenttäpäädyssä. Kontu sai kolme kulmapotkua, joista ei mitään vaarallista syntynyt sekä yhden nopean vastahyökkäyksen, jonka päätteeksi puolittaisen läpiajon jälkeen viimeistely-yritys painui takakulmasta leveäksi. HaPK:n koko ottelun parhaat paikat nähtiin viimeisten seitsemän minuutin aikana. Ensin Joona Pasi pelattiin hienon hyökkäyksen päätteeksi läpiajoon, mutta viimeistely-yritys suuntautui suoraan helsinkiläisveskarin syliin. Hetkeä myöhemmin komean sommitelman päätteeksi Caner Mulalla oli huippupaikka, mutta laukaus painui parikymmentä senttiä ohi takakulmasta. Näin kamppailu päättyi Kontun 0-3 voittoon.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen veti ottelua yhteen näin:

"Aika odotetunlainen ottelu nähtiin, toki lopputulos olisi voinut olla hieman toisenlainenkin, kaksi näistä kolmesta meille tehdystä maalista syntyi turhan helposti. Eihän meillä itsellä montaa paikkaa ollut, mutta se on realismia, että näin vahvoja vastustajia vastaan paikkoja ei kovin montaa tulekaan ja niistä vaan pitää laittaa palloa sisään. Olimme kovassa paineessa useita kertoja ottelun aikana ja selvisimme kuitenkin melko hyvin, Kontullakaan ei nyt varsinaisia huippupaikkoja kovin paljon ollut. Siinä mielessä ihan ok esitys meiltä, toki meidän pallollinen pelaaminen oli kaukana siitä, mitä halusimme sen olevan. Malttia, uskallusta ja rauhallisuutta olisi kaivattu lisää, turhaan teimme itse itsellemme kiireen liian usein ja se johti helppoihin menetyksiin. Lisäksi hyökkäyspeliimme kaivataan edelleen lisää aloitteita vastustajan puolustuslinjan selustaan, meidän pitää tarjota enemmän sitä vaihtoehtoa meidän pallolliselle pelaajalle. Kontu näytti meille, miten sinne linjan taakse mennään ja tehdään juoksuja, jatkuvasti oli kaksi-kolme kaveria menossa linjan taakse ja silloin on todella vaikea puolustaa", Halonen kommentoi.

HaPK:n sarjakausi alkaa puolentoista viikon päästä, kun 2.6.2021 pelattavassa avausottelussa joukkue kohtaa FC LaPan:

"Puolitoista viikkoa enää kauden alkuun, yritetään vielä virittää joukkueen iskukykyä sarja-avausta silmällä pitäen ja yksi harjoitusottelu tässä olisi vielä tarkoitus pelata. Kontua vastaankin peluutimme isoa 20 pelaajan rinkiä ja toki runsas vaihtoruletti aina myös vaikuttaa peliin. Halusimme kuitenkin isolle pelaajaryhmälle minuutteja alle, kun sarjan alkuun on enää vähän aikaa. Ja tietysti halusimme myös nähdä pelaajiamme näin kovan vaatimustason ottelussa, saimme paljon tärkeää informaatiota pelaajistamme ja siitä, ketkä pystyvät näinkin kovassa ottelussa suoriutumaan hyvällä tasolla. Tästä rakennamme pikkuhiljaa avauskokoonpanoa sitten sarja-avausta silmällä pitäen", Halonen toteaa.

HaPK:n avauskokoonpano Kontu-ottelussa:

Tomi Kopra (mv), Lauri Ahola, Paulius Budrys, Jonathan Kuva, Anton Talsi, Jani Jokela, Ilmari Kontunen, Janne Hannula, Mamet Mula, Tino Kasurinen, Joona Pasi