Otteluraportti: Kauden päätösottelu, jatkosarjan peli Union Plaani - HaPK Edustus 26.9.2020 (2-1)

27.9.2020

HaPK:n edustusjoukkue päätti sarjakautensa eilen lauantaina 26.9.2020 Union Plaanin vieraana Heinolassa. Ottelulla ei ollut kummallekaan joukkueelle enää sen suurempaa merkitystä, HaPK oli jo varmistanut alemman jatkosarjan voiton ja 7. sijan sarjassa. Union Plaanin sarjapaikka oli myös jo jonkin aikaa ollut varma. Niin sanotusti merkityksettömässä ottelussa pääosaan nousivatkin ottelun tuomarit.

Vierasjoukkue HaPK aloitti ottelun erittäin pirteästi ja ottelun alku näytti sen, että kissaryhmä tuli voittamaan myös kauden päätösottelua. Aktiivinen prässi yläalueella oli myrkkyä Plaanille ja HaPK saikin useita riistoja heinolalaisten kenttäpuoliskolla ja niistä kissalauma hyökkäsi vaarallisesti. Kolmannella minuutilla kärjessä aloittanut Jonne Hannula riisti pallon Plaanin topparilta ja tästä riistosta Hannula ja Matias Olli pääsivät 2v1 hyökkäykseen. Hannulan ratkaisu oli tällä kertaa oma laukaus, joka jäi kuitenkin harmittavasti hieman löysäksi eikä tuottanut vaikeuksia Plaanin maalilla pelanneelle Niklas Honkaselle. Kahdeksannella minuutilla HaPK sai jälleen hyvän riiston yläalueella ja Joona Pasi pääsi kuljettamaan riiston jälkeen hyvään laukaisupaikkaan. Laukaus suuntautui kuitenkin keskelle ja Honkanen Plaanin maalilla torjui laukauksen melko helposti. Pasia kuitenkin rikottiin tilanteessa laukauksen jälkeen ja HaPK sai tästä vapaapotkun noin 25. metristä. Edellisessä ottelussa komean vaparimaalin tehnyt Ilmari Kontunen laukoi tällä kertaa vapaapotkun kuitenkin metrin verran yli Plaanin maalin. Kymmenen peliminuutin kohdalla alkoikin sitten tuomareiden show, joka sotki pelin täysin. Plaanin käytännössä ensimmäinen hyökkäys tuli oikean laidan kautta ja heinolalaisten laitapelaaja pelattiin läpi. Plaanin laituri oli varovasti arvioidenkin pari metriä paitsion puolella, mutta vieressä seisonut avustava erotuomari ei lippua nostanut ylös. Hyökkäys eteni oikealta laidalta annetun matalan keskityksen myötä HaPK:n kuudentoista alueen sisäpuolelle, josta pallo jo kerran purettiin boxin ulkopuolelle. Plaani voitti kuitenkin kakkospallon ja pääsi uudelleen boxin sisäpuolelle, jossa kissakapteeni Atte Henriksson liukui oikeaoppisesti palloon voittaen pallon ja samalla Plaani-pelaaja kompuroi Henrikssonin jalkoihin. Ottelun luvalla sanoen surkeasti tuominnut päätuomari Jani Juuti vihelsi pilliin ja vei pallon erittäin heppoisin perustein pilkulle. Rankkarin upotti sisään Plaanilta Tomi Hyppönen ja näin kotijoukkue pääsi melkoisilla tuomarilahjoilla 1-0 johtoon. Ymmärrettävästi HaPK-pelaajat kävivät tuomaristolle tilanteesta aika lämpöisenä ja pitkähkön neuvonpidon jälkeen Mamet Mula sai tilanteesta kaksi varoitusta ja sitä kautta suihkukomennuksen. Näin HaPK jatkoi ottelua vajaalla, kun pelikello näytti vasta 13. minuuttia. Kissojen vajaalla pelaaminen ei kuitenkaan juurikaan kenttäpelissä näkynyt ja tasoitus nähtiinkin jo 16. minuutilla. Hyvän hyökkäyksen päätteeksi Joona Pasi pelasi pallon kuudentoista alueen sisäpuolelle Jonne Hannulalle, joka pelasi vasemman jalkansa vapaaksi ja laukoi pelivälineen tarkasti alakulmaan. Vajaalla pelatessaan HaPK joutui hieman muuttamaan pelisuunnitelmaansa, prässitasoa oli pakko hieman tiputtaa ja painetta ei voitu enää antaa niin ylhäältä, mitä ottelun alussa. Tämä tarkoitti samalla sitä, että Plaanin kivitalon kokoiset topparit saivat mättää pitkää palloa HaPK:n puolustuslinjan taakse, mutta nämä pallot kissapuolustus pääasiassa hoiti hyvin. Puolen tunnin kohdalla yksi pitkä pallo tuli kuitenkin vasemmalle laidalle yli HaPK:n puolustuslinjan ja laidalta Plaanin laituri pääsi antamaan matalan keskityksen taka-alueelle. Painottoman puolen laituri oli kaventanut sisään ja pääsi taka-alueelta ohjaamaan, mutta ohjaus painui niukasti ohi HaPK-maalin. 34. minuutilla HaPK menetti pallon keskialueella ja Plaani käänsi nopeasti pystyyn kissatoppareiden selustaan. Heinolalaishyökkäjä karkasi läpiajoon, mutta HaPK-veskari Joona Kulju tuli erinomaisesti ulos maaliltaan ja torjui tilanteen. HaPK pelasi hyvin myös vajaalla, eikä Plaanin miesylivoima juurikaan näkynyt pelissä. Vierasjoukkueen hyökkäykset eivät kuitenkaan kovin vaarallisiin maalintekopaikkoihin avausjakson lopulla enää johtaneet, sillä usein se viimeinen syöttö tai muu ratkaisu jäi hieman vajaaksi tai oli laadultaan heikohko. Otteen pelistä jo hyvissä ajoin kadottanut päätuomari Juuti oli helisemässä useaan otteeseen, sillä peli meinasi todella äityä rumaksi mm. Plaanin Jari Mularin potkiessa suurinpiirtein kaikkea liikkuvaa, mutta harvemmin kuitenkaan palloa. Keltainen kortti viuhui avausjaksolla kaikkiaan neljästi, joista kolme tuli Plaanille ja yksi HaPK:lle. Viheltämättä jäi kuitenkin useita selviä rikkeitä ja jopa varoituksen arvoisia tilanteita. Erotuomarin ylimielinen suhtautuminen pelaajiin näkyi ja kuului mm. siinä, miten erotuomari pelaajille kommunikoi. Tauolle mentiin 1-1 tilanteessa.

Toinen puoliaika alkoi HaPK:n osalta jälleen pirteästi ja Joona Pasi pelattiin heti ensimmäisellä minuutilla läpi vasemmalta, mutta Pasi ajautui pieneen kulmaan eikä päässyt kunnollisesta paikasta yrittämään viimeistelyä. Plaanin ensimmäinen tilanne toisella jaksolla nähtiin 57. minuutilla oikealta laidalta annetun keskityksen jälkeen. Matala pallo tuli kuudentoista alueelle pilkun tuntumaan, josta heinolalaispelaaja pääsi laukomaan, mutta Joona Kulju torjui laukauksen erinomaisesti. 63. minuutilla Joona Pasi oli jälleen karussa vasemmalta laidalta ja tällä kertaa Pasi pääsi ajamaan hyvään sektoriin kohti Plaanin maalia, mutta viimeinen kosketus ennen viimeistely-yritystä oli hieman liian kova ja Niklas Honkanen Plaanin maalilta ehti palloon ennen Pasin laukausta. Sitten 69. minuutilla päätuomari Jani Juuti päätti lisätä hieman lisää kierroksia omaan esitykseensä. HaPK hyökkäsi hyvin oikean laidan kautta ja laidalta annettu matala keskitys tuli Plaanin maalin edustalle vitosen viivan tuntumaan. Puoliajalla kentälle vaihdettu Janne Hannula oli maalin edustalla pallontavoittelutilanteessa kahden Plaanin topparin ja Plaanin maalivahdin kanssa. Kaikki neljä pelaajaa olivat enemmän tai vähemmän vaakatasossa kentän pinnassa ja pallo pyöri pelattavana heinolalaistoppareiden alla ja Hannula oikeaoppisesti pyrki pelaamaan jalallaan palloa. Hannula ei kuitenkaan palloon osunut, vaan Plaani-vahti Honkaseen. Tästä täysin puhtaasta pallontavoittelutilanteesta Juuti päätti sitten nostaa Hannulalle suoran punaisen kortin. Tässä vaiheessa HaPK-päävalmentaja Saku Halonen viittilöi päätuomari Juutin kentän laidalle, mutta hyvin nopeasti kävi selväksi, ettei Juutin kanssa pystynyt kommunikoimaan mitenkään. HaPK pelasi siis ottelun viimeisen reilun parikymmenminuuttisen kahden pelaajan alivoimalla ja taisteli erinomaisesti. Plaani ei kovin montaa paikkaa pystynyt luomaan, vaan vierasjoukkue pystyi pitämään kaksi neljän pelaajan linjaansa tiiviinä. Näytti jo siltä, että HaPK taistelee kahden vajaallakin pisteen, mutta 90. minuutilla Plaanin Teemu Salo tekaisi voittomaalin. Noin paristakymmenestä metristä lähtenyt laukaus oli sellainen, että se onnistuu korkeintaan kerran tuhannesta, laukaus painui aivan yläkulmaan ristikon kautta eikä kissavahti Kuljulla ollut mitään mahdollisuuksia torjuntaan. Näin ottelu päättyi melkoisen tuomarifarssin päätteeksi Plaanin 2-1 voittoon.

Kissojen päävalmentaja Saku Halonen kävi todella kuumana ottelussa nähdyn tuomarityöskentelyn jälkeen:

"Olihan tämä uskomaton tuomarishow, ei voi muuta sanoa. Peli lähti lapasesta jo heti ensimmäisiltä minuuteilta lähtien ja sen jälkeen se oli yhtä kaaosta ja odoteltiin vain, millaisia vihellyksiä sieltä arvotaan. Päätuomarin tehtävä on määritellä linja, mitä kentällä saa tehdä ja mitä ei saa ja tässä ottelussa ei ollut minkäänlaista linjaa. Emme olleet edes yksin tämän mielipiteemme kanssa, sillä vaikka nämä tuomiot menivätkin yllätys yllätys kaikki kotijoukkue Plaanin eduksi, myönsivät myös he reilusti tuomariston olleen surkea. Eikä kuulemma ollut ensimmäinen kerta heidän kotiotteluissaan, joten ei voi muuta kuin ihmetellä, eikö Lahden alueelta oikeasti löydy osaavia tuomareita näitä pelejä viheltämään. Onneksi tässä pelissä ei enää pelattu sijoituksista saati sarjapaikasta, mutta käyhän tämä meille kalliiksi ensi kauden ensimmäisiä pelejä ajatellen. Varsinkin Hannulan saama suora punainen oli ihan vitsi, tilanteesta olisi ehkä juuri ja juuri voinut keltaisen kortin antaa ja aika moni tuomari olisi senkin jättänyt antamatta. Palaute lähtee kyllä eteenpäin se on aivan varma, mutta eihän se näitä farssituomioita mihinkään suuntaan muuta", Halonen puhisi.

Itse pelistä Halonen oli sitä mieltä, että täydellä miehistöllä pelatessa HaPK olisi ollut vahvoilla:

"Aloitimme ottelun erittäin hyvin ja pelisuunnitelmamme toimi. Plaanin isokokoinen ja hidas alakerta oli suurissa vaikeuksissa prässimme kanssa ja saimme jo ensimmäisellä kympillä useita hyviä riistoja ja niistä pari maalipaikkaakin. Ensimmäisen punaisen jälkeen jouduimme sitten tiputtamaan prässitasoamme ja peli hieman muuttui, mutta Plaanin miesylivoima ei juurikaan missään näkynyt. Toinen ulosajo oli sitten jo vähän liikaa, kahdeksalla pelaajalla emme enää juurikaan omia hyökkäyksiä saaneet aikaan, vaan yritimme puolustaa sen tasapelin ja melkein siinä onnistuimmekin. Se tietyllä tavalla harmittaa, että sen erinomaisen alun perusteella uskon, että olisimme pelanneet erittäin hyvän ottelun ja meillä olisi ollut hyvä mahdollisuus päättää kausi voittoon. No nyt emme siihen pystyneet ja voittoputki katkesi, mutta tämän tuomarisekoilun jälkeen en jaksa tätä tappiota murehtia. Onneksi kenellekään ei sattunut mitään, sillä varsinkin avausjaksolla meno oli kentällä välillä sellaista, että kaikki ainekset loukkaantumisiinkin oli olemassa", Halonen kertoi.

Nuori ja paljon muutoksia tälle kaudelle kokenut HaPK voitti alemman jatkosarjan ja sijoittui sarjassa siis hienosti sijalle 7. Se on kissojen paras sijoitus moneen vuoteen ja sarjapaikkaa ei ole enää tarvinnut jännittää moneen viikkoon. Halonen on viimeisen ottelun tappiosta huolimatta erittäin tyytyväinen joukkueensa kauteen:

"Kauteen mahtui paljon kaikenlaista. Alussa tuntui siltä, että emme saa hyvälläkään pelillä tuloksia aikaiseksi millään, maalinteko oli vaikeaa ja useampi peli, joissa kuitenkin pelasimme hyvin, päättyi silti tappioon. Pikkuhiljaa aloimme saada alkusarjan loppua kohden tehojakin aikaiseksi ja tämän jatkosarjan hoidimme erittäin tyylikkäästi. Kyllähän aika moni niin sanottu asiantuntija tuomitsi meidät ennen kauden alkua putoamaan sarjasta ja sanottiin, että meillä on liian nuori ja kokematon joukkue tähän sarjaan. Joukkueemme kasvoi ja kehittyi kauden aikana isoin askelin, meillä on erittäin hyvä ilmapiiri ja henki joukkueessa ja se näkyi varsinkin nyt kauden loppupuolella myös kentällä. Tarkemmat analyysit ja yhteenvedot tehdään myöhemmin, mutta kyllähän tähän ilman muuta pitää olla tyytyväinen", Halonen toteaa.

Kausi on siis nyt päättynyt, HaPK Edustus sijoittui sarjassa sijalle 7. Kiitos kaikille kannattajille, tukijoille, yhteistyökumppaneille ja kaikille, jotka ovat tavalla tai toisella olleet mukana!

Avaus: Joona Kulju (mv), Atte Henriksson, Uku Tikerpuu, Lauri Ahola, Anton Talsi, Saja Leigh, Ilmari Kontunen, Mamet Mula, Jonne Hannula, Matias Olli, Joona Pasi

Vaihdot: Janne Hannula (Hannula pois), Simo Matilainen (Kontunen pois), Jegor Vaguine (Olli pois)

Penkillä: Ari Mäenpää