Otteluraportti: Jatkosarjan peli HaPK Edustus - Liry 19.9.2020 (5-4)

20.9.2020

HaPK:n edustusjoukkue pelasi kauden viimeisen kotiottelunsa eilen lauantaina 19.9.2020 Haminan urheilukentän nurmella. Vieraana oli Liry Lappeenrannasta. HaPK ja Liry tarjoilivat lopulta käsittämättömän yhdeksän maalin ottelun, joten paikalla olleille noin 70 katsojalle tarjoiltiin jalkapalloherkkua koko rahan edestä.

Ottelu alkoi kotijoukkueen osalta hienosti, kun jo kuudennella minuutilla nähtiin ottelun avausosuma. Joona Pasia rikottiin varoituksen arvoisesti reilun parinkymmenen metrin etäisyydellä Liryn maalista. HaPK sai vapaapotkun ja pallon taakse asettui Ilmari Kontunen, joka laukoi komean kierteisen laukauksen muurin yli yläkulmaan. Tulikohan avausmaali sitten hieman liian helposti ja aikaisin ja liekö kissaryhmän pelaajiin hiipinyt ajatus siitä, että pisteet irtoavat Liryltä yhtä helposti, kuin joukkueiden edellisessä ottelussa kuukausi sitten. Siltä se ainakin hieman näytti, sillä maalin jälkeen HaPK oli suurissa vaikeuksissa seuraavan 25-minuuttisen. Paljon pallonmenetyksiä, harhasyöttöjä, huonoja valintoja, hävittyjä kaksinkamppailuja ja huonoa liikettä. Siinä tiivistetysti tuon 25 minuutin sisältö kotijoukkueen vinkkelistä katsottuna. Liry oli aktiivisempi, kaksinkamppailuissa vahvempi, teki selvästi enemmän töitä ja pelasi kaikin puolin paremmin. Vierailijoiden vahva vaihe tuotti peräti kolme osumaa ja ensimmäinen näistä nähtiin 12. minuutilla. Liry sai vapaapotkun oikealta sivustalta aivan kuudentoista alueen rajan tuntumasta. Osameh Kiwan antoi kierteisen pallon maalille ja HaPK:n maalilla ensimmäistä kertaa pelannut vasta 17-vuotias Luca Sven tuli hyvin palloon, mutta harmittavasti pallo tippui kuin tarjottimelle Liryn Hannu Kelloniemen ulottuville, joka latasi irtopallon tyhjään maaliin. Liry sai tasoitusosumasta vielä lisää virtaa ja seitsemän minuuttia myöhemmin Liry sai rangaistuspotkun Markus Lautalan kaadettua vierasjoukkueen taiturin Rodney Hammadin kuudentoista alueen sisäpuolella. Hammad laukoi rankkarin itse tarkasti alakulmaan. Vielä tämänkään osuman jälkeen HaPK ei herännyt kunnolla peliin vaan vierasjoukkueen vahva vaihe jatkui ja 27. minuutilla pallo kaivettiin jo kolmannen kerran kissojen verkosta. Yksi lukuisista harhasyötöistä keskialueella käynnisti Liryn vastahyökkäyksen, jonka pääarkkitehtinä oli jälleen kerran Rodney Hammad. Hammad ohitti kaksi kotijoukkueen pelaajaa ja tarjoili tämän jälkeen syötön maalin edustalle, jossa Hannu Kelloniemi oli täysin vapaana ja sai rauhassa laittaa pallon lähietäisyydeltä alakulmaan. Tässä vaiheessa kissojen peli oli todella sekaisin, jokainen Liryn hyökkäys johti vähintään puolivaaralliseen tilanteeseen ja oma peli oli täysin kadoksissa. HaPK:n valmennusjohto reagoi tähän tekemällä harvinaisen triplavaihdon reilun puolen tunnin kohdalla ja herätteli näin joukkuetta mukaan peliin. Oliko sitten kuinka paljon vaihtojen ansiota vai ei, mutta viimeinen vartti avausjaksosta oli kissoilta huomattavasti parempaa pelaamista, kuin mitä ennen sitä oli nähty. Pelaamiseen tuli tietynlaista rauhallisuutta, pallollinen pelaaminen parani ja kaiken kaikkiaan peli-ilme oli parempi. HaPK onnistui tekemään tärkeän 2-3 kavennuosuman 40. minuutilla, kun Mamet Mula tarjoili erinomaisen pitkän hyökkäyksen päätteeksi oikealta sivustalta keskityksen maalille ja Joona Pasi leijaili korkeimmalla puskien pallon komeasti yläkulmaan. Tapahtumarikkaan avausjakson jälkeen tauolle mentiin Liryn johtaessa 2-3.

Heti toisen jakson alkuun HaPK loi loistavan maalipaikan oikealta laidalta, josta Onur Celik pelattiin läpi. Celikin matala keskitys maalin edustalle oli erinomainen ja vihreäpaitaisia pelaajia oli peräti neljä boxissa, mutta kukaan heistä ei päässyt ohjaamaan keskitystä sisään. Kotijoukkue aloitti toisen puoliajan muutenkin pirteästi, mutta hyvän alun jälkeen jo avausjaksolla nähdyt ongelmat nousivat jälleen esille, joskaan eivät ihan yhtä räikeästi. Kuitenkin muutamista pallonmenetyksistä ja harhasyötöistä Liry sai luotua painetta HaPK:n kenttäpäätyyn, mutta mitään huippupaikkoja nämä tilanteet eivät tuottaneet. 63. minuutilla HaPK käänsi pallonriiston jälkeen peliä nopeasti, Mamet Mula antoi hyvän syötön lappeenrantalaisten puolustuslinjan selustaan, johon Joona Pasi teki hyvän juoksun. Pasi pääsi ensimmäisenä palloon ja läpiajoon, mutta Liryn maalilla pelannut Aleksi Nenonen tuli ulos maaliltaan ja kaatoi Pasin kuudentoista alueen sisäpuolella rangaistuspotkun arvoisesti. Rankkaria asettui laukomaan Saja Leigh, joka tälläsi pallon varmasti yläkulmaan. Tasoitusmaalin myötä HaPK sai taas hieman vaikeamman vaiheen jälkeen paremmin pelistä kiinni ja hallitsi ottelua. Muutama minuutti tasoitusmaalin jälkeen johto-osuma oli lähellä, kun hyvän nopean hyökkäyksen päätteeksi Joona Pasi ohitti laidallaan Liry-puolustajan, tarjoili maalin edustalle hyvän syötön vitosen viivalle, mutta ohjaus maalin edustalta kilpistyi maassa pötköttäneeseen Liry-pelaajaan ja aika vahvasti haiskahti osuvan käteen, mutta sitä ei ottelun erotuomaristo nähnyt. Vierailijoiden hyökkäykset alkoivat olla jo aika vähissä ja ne vähätkin jo aika puutuneita yrityksiä, mutta yksi harppuunahyökkäys johti kulmapotkuun 71. minuutilla. Ja kuinkas muuten, tähän erikoiseen otteluun sopien, siirtyi Liry tästä tilanteesta jälleen johtoon. Kulma annettiin taka-alueelle ja pallo tippui kimmokkeen kautta tietysti suoraan Rodney Hammadin ulottuville, joka tuikkasi pelivälineen läheltä sisään. Liryn maalin jälkeen peliä pelattiin entistä selvemmin lähes yhteen päätyyn HaPK:n painostaessa hurjasti ja Liryn keskittyessä bussipuolustukseen omalla kenttäpuoliskollaan. Kotijoukkueen tekemisessä oli nyt kuitenkin sitä kaivattua laatua ja tempoa sen verran paljon, että Liryn tiivis paketti lähellä omaa maalia saatiin useita kertoja sahattua auki ja luotua erinomaisia maalintekopaikkoja. Ehkä paras niistä pelattiin komean sommitelman päätteeksi Janne Hannulalle, joka pääsi loistopaikkaan nokikkain Liry-veskari Nenosen kanssa, mutta viimeistely-yritys epäonnistui totaalisesti ja nousi reilusti yli vierailijoiden maalin. Näytti jo vahvasti siltä, että aika loppuu kesken ja Liry vie pisteet mukanaan, mutta aivan ottelun lopussa alkoi tapahtua. 89. minuutilla Saja Leigh antoi keskialueelta hyvän pitkän syötön kuudentoista alueen sisäpuolelle, jossa sekä Mamet Mula että Joona Pasi olivat Liry-puolustuksen riesana. Mula päästi ovelasti keskityspallon ohitseen takana olleelle Pasille, joka pääsi pompusta täräyttämään pelivälineen komeasti verkon perukoille. Maalia edelsi noin vartin hurja myllytys Liryn kenttäpuoliskolla, mutta heti maalin jälkeen, tämän ottelun luonteelle sopien, työrukkaset tipahtivat jälleen kentän pintaan ja vielä kerran tarjoiltiin Lirylle mahdollisuus. Muutama huono syöttö, vähän laiskasti pelattu tilanne ja niistä seuranneet pallonmenetykset antoivat Lirylle vielä mahdollisuuden, jota vierasjoukkue ei kuitenkaan pystynyt käyttämään. Yksi laukaus nähtiin, joka lähti noin paristakymmenestä metristä, mutta nousi taivaan tuuliin ainakin kahdeksan metriä yli maalin. Tällainen ottelu, joka tarjosi kaikkea mahdollista, runsaasti maaleja ja melkoista draamaa, ei missään nimessä voinut päättyä tasan, joten loppuhuipennus nähtiin toisella lisäaikaminuutilla. HaPK pelasi maltilla hyvän hyökkäyksen eikä lähtenyt roiskimaan palloa silmät kiinni ylöspäin. Pallo pelattiin vasemmalle laidalle, josta Ilmari Kontunen antoi taakse päin syötön Joona Pasille, joka antoi laidalta erinomaisen matalan keskityksen pilkun tuntumaan. Sieltä ensimmäisenä palloon Liry-topparin etupuolelle pääsi Onur Celik, joka ohjasi keskityksen takakulmaan Liry-veskari Nenosen käsien kautta. Tämän maalin jälkeen ei Lirylle sentään enää annettu mahdollisuutta nousta tasoihin ja näin uskomattoman ottelun päätteeksi HaPK juhli kuin juhlikin neljättä peräkkäistä voittoa, kun Liry kaatui lukemin 5-4.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen pyöritteli epäuskoisena päätään ottelun jälkeen:

"Olipa uskomaton ottelu, en muista vastaavanlaista aikaisemmin omalta valmentajauraltani. Käsittämättömän paljon mahtui tapahtumia ja käänteitä yhteen otteluun. Saimme nopean avausmaalin, mutta jotenkin tuntui, että saimmeko sen liian helposti ja nopeasti. Sen jälkeen pelimme oli karmeaa katsottavaa seuraavat 25 minuuttia ja Liry oli selvästi niskan päällä ja tekikin siinä kolme maalia. Hirveä määrä helppoja virheitä ja pallonmenetyksiä, tarjoilimme vastustajalle mahdollisuuksia oikein kultatarjottimella. Liryn kolmannen maalin jälkeen oli pakko reagoida jotenkin ja teimme poikkeuksellisen triplavaihdon jo puolen tunnin pelin jälkeen. Joukkuetta oli pakko herätellä, sillä muuten peli olisi voinut luisua käsistämme lopullisesti jo avausjaksolla. Onneksi saimme tämän vaihtoruletin jälkeen pelistä paremmin otetta ja tärkeän kavennusmaalin tehtyä vielä ensimmäisellä puoliajalla. Toinen puoliaika oli myös melkoista vuoristorataa, aloitimme hyvin ja sitten tuli taas vaikeampi vaihe. Tasoitusosuman jälkeen kaikki oli hallinnassa ja Liryn eväät alkoivat olla jo syöty, mutta silti he pääsivät vielä johtoon. Viimeiset parikymmentä minuuttiahan olivat sitten ihan yhtä maalia ja olihan tuo loppu ihan uskomaton. Ensin tasoihin 89. minuutilla ja voittomaali 90+2 minuutilla, huikea nousu vielä joukkueelta ja osoitti joukkueen kovaa henkistä kanttia. Ja ainakin tarjoilimme yleisölle näin viimeisen kotiottelun kunniaksi viihdettä koko rahan edestä", Halonen kertasi ottelun tapahtumia.

Kuukausi sitten HaPK kaatoi Liryn kotikentällä 4-0, nyt oli paljon vaikeampaa. Halonen varoitteli joukkuettaan ennen ottelua asennevammasta:

"Ennen ottelua kyllä puhuimme siitä, ettei edellisen ottelun tuloksella eikä pelillä muutenkaan ole tämän ottelun kannalta mitään merkitystä. Kyllähän nyt jälkeenpäin on kuitenkin ehkä helppo todeta, ettemme olleet silti ihan valmiita peliin tai lähdimme siihen liian löysällä asenteella. Tässäkin ottelussa kuitenkin nähtiin, että kun pelaamme omalla tasollamme ja sitä kuuluisaa omaa peliämme, olemme perustasoltamme selvästi parempi joukkue. Ensimmäisellä jaksolla pelimme oli kuitenkin kaukana siitä ja jos ei meillä tällaista joukkuetta vastaan jalka liiku niin kuin sen pitää liikkua, niin olemme suurissa ongelmissa. Liry näytti ensimmäisellä puoliajalla sen, että heitä vastaan on vaikea pelata, jos lähtee pelaamaan heidän vahvuuksillaan, eli painimaan ja vähän hitaahkoon tempoon mukaan. Onneksi saimme tämän käännettyä lopulta meille, vaikka viime tippaan se jäi ja teimme sen kyllä vaikeimman kautta. Voitto otetaan kuitenkin aina avosylin vastaan ja maistuuhan se erityisen hyvältä, kun takaa noustaan ohi tällä tavalla", Halonen hehkutti.

Kautta on jäljellä vielä yhden ottelun verran. HaPK matkustaa ensi viikon lauantaina Union Plaanin vieraaksi Heinolaan:

"Yhtä peliä vaille tosiaan kausi jo on ja lähdetään hoitamaan viimeinen peli vielä kunnialla. Tämä voitto venytti voittoputkemme jo neljään otteluun ja olisihan se hienoa päättää kausi viiden ottelun voittoputkeen. Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle, harjoitellaan tulevalla viikolla vielä hyvin ja valmistaudutaan Heinolan reissuun", Halonen päättää.

Hesburger Hamina palkitsi myös kauden viimeisessä kotiottelussa kummastakin joukkueesta nälkäisimmän pelaajan. Liryn palkinnon nappasi tällä kertaa Hannu Kelloniemi ja kotijoukkueelta palkittiin ehkäpä kauden parhaan pelinsä pelannut Ilmari Kontunen.

Avaus: Luca Sven (mv), Atte Henriksson, Uku Tikerpuu, Markus Lautala, Jonathan Kuva, Saja Leigh, Ilmari Kontunen, Janne Hannula, Mamet Mula, Matias Olli, Joona Pasi

Vaihdot: Lauri Ahola (Lautala pois), Teemu Pellinen (Kuva pois), Onur Celik (Olli pois), Jani Jokela (Hannula pois)

Penkillä: Jonne Hannula, Ari Mäenpää