Otteluraportti: Jatkosarjan peli HaPK Edustus - KyPa 7.9.2020 (2-0)

8.9.2020

HaPK:n edustusjoukkue pelasi jatkosarjan toisen ottelunsa eilen maanantaina 7.9.2020. Haminan urheilukentän nurmella vieraana oli toistamiseen tällä kaudella KyPa, joka joutui toisellakin yrittämällä toteamaan kissaryhmän paremmakseen. HaPK vei derbyn lukemin 2-0.

HaPK sai eiliseen kamppailuun mukaan 15 pelaajan ryhmän (13+2). Poissaoloja oli jonkin verran, sillä armeija, työt ja opiskelut pitivät osan pelaajista arki-illan pelistä poissa. Lisäksi osa pelaajista ehti paikalle vasta viime tingassa ennen ottelun alkua tai jopa ottelun jo alettua. Arki-iltojen pelit tuottavat tiettyjä haasteita varsinkin tässä vaiheessa kautta, mutta tämä on tuttu tilanne varmasti monelle muullekin Kolmosen joukkueelle.

Kotijoukkue aloitti ottelun pirteästi ja viidennellä minuutilla Joona Pasille pelattiin oikealta laidalta maalintekopaikka. Laidalta boxiin annettu keskitys tavoitti maalin edustalta Pasin, jonka laukaus suoraan ilmasta kääntyi kuitenkin hieman liikaa vasemmalle ja painui metrin verran ohi KyPa:n maalin. Avausmaali nähtiin kahdeksannella minuutilla. Kotijoukkueen vahva yläalueen prässi oli useampaan otteeseen myrkkyä kymiläisvieraille ja avausmaalikin sai alkunsa hyvästä katkosta yläalueelle. Vierasjoukkueen maalivahti Tomi Siira yritti avata peliä keskialueelle, mutta Joona Pasi haistoi tämän syötön ja nappasi pallon itselleen. Pasi tarjoili kuudentoista alueen rajalla syötön viereen Mamet Mulalle, joka sijoitti pelivälineen suoraan syötöstä vasurillaan alakulmaan. HaPK hallitsi ottelun alkua ja varsinkin aktiivinen prässipeli toimi erittäin hyvin. Kissaryhmä riisti useaan otteeseen palloja viimeistään keskialueella tai onnistui pakottamaan KyPa:n vaikeisiin ratkaisuihin, joiden seurauksena peliväline vaihtoi omistajaa. Parinkymmenen minuutin kohdalla HaPK oli lähellä siirtyä kahden maalin johtoon, kun Veeti Klingberg ja Mamet Mula alustivat tekopaikan Joona Pasille, joka pääsi vasemmalta sivustalta nokikkain kuudentoista alueen sisäpuolella KyPa-veskari Siiran kanssa. Pasin vasemman jalan laukauksen Siira kuitenkin torjui ja kakkospallon kymiläispuolustaja onnistui siivoamaan keskialueelle. Avausjakson edetessä vierasjoukkue KyPa sai myös paremmin pelin juonesta kiinni ja kymiläisvieraat saivat myös luotua jonkin verran painetta kissojen kenttäpäätyyn. KyPa:n hyökkäykset eivät kuitenkaan johtaneet juurikaan vaarallisiin tilanteisiin HaPK:n maalilla, pari kulmaa vierailijoilla oli ja muutamia keskityksiä, joiden laatu ei kuitenkaan ollut kovin kummoinen. Kotijoukkueen puolustuslinja yhdessä maalilla jälleen hyvän ottelun pelanneen Joona Kuljun kanssa hoiteli KyPa:n puolittaiset tilanteet varmasti. 34. minuutilla nähtiin toisessa kenttäpäädyssä hyvä tilanne, kun Mamet Mula pelasi vasemmalta laidalta Joona Pasin vauhtiin. Pasi eteni aina kuudentoista alueen sisäpuolelle asti ja pääsi hyvästä paikasta laukomaan vasurillaan, mutta vierailijoiden maalilla Tomi Siira sai hieman näppejään laukauksen tielle ja pallo painui niukasti ohi takakulmasta. Seuranneen kulmapotkun KyPa pystyi hoitamaan keskialueen puolelle. 37. minuutilla nähtiin vierasjoukkueen vaarallisin tilanne, kun KyPa-hyökkääjä Niclas Kalatsev sai irtopallon haltuunsa kuudentoista rajan tuntumassa ja laukoi volleyn kohti kissamaalia, mutta laukaus painui niukasti ohi. Ensimmäisen jakson loppupuoli oli HaPK:lta hieman sekavaa pelaamista, pallo poltteli hieman liikaa jaloissa ja syöttöjen laatu oli huono. KyPa pääsi näin hienokseltaan hallitsemaan jakson loppua, mutta hallinta jäi näennäiseksi eikä johtanut maalintekopaikoille. Kotijoukkue puolusti hyvin ja näin tauolle mentiin HaPK:n 1-0 johdossa.

Toinen puoliaika alkoi kotijoukkueen osalta samalla tavalla, kuin ensimmäinen päättyi. Pallolliset ratkaisut eivät olleet kovin hyviä ja kissoille tuli paljon pallonmenetyksiä, mutta KyPa ei näitä heille suorastaan tarjottuja mahdollisuuksia pystynyt hyödyntämään. Edelleen vierailijoiden hyökkäyksistä puuttui paras terä eikä varsinaisia laatupaikkoja nähty. Toisen jakson ensimmäinen maalintekopaikka nähtiin 53. minuutilla HaPK:n toimesta. Matias Olli katkaisi vierailijoiden syötön keskialueella ja antoi hyvän syötön Saja Leighn pystyjuoksuun. Leigh pääsi kuudentoista alueelta kokeilemaan hyvästä paikasta, mutta laukaus painui pari metriä ohi takakulmasta. Tunnin kohdalla KyPa sai kaksi peräkkäistä kulmapotkua, mutta kummastakaan ei mitään mainittavaa syntynyt. Edelleen HaPK puolusti erittäin hyvin ja muutamat pallot, jotka löysivät tiensä maalille asti, Joona Kulju poimi varmasti näppeihinsä. 69. minuutilla hieman ylimääräisiä sydämen tykytyksiä aiheutti tilanne, jossa KyPa antoi oikealta puolelta matalan keskityspallon maalin edustalle. HaPK-toppari Uku Tikerpuu laittoi jalkansa keskityksen tielle ja pallo muutti Tikerpuun jalasta suuntaa kohti kissojen omaa maalia, mutta Kulju oli tilanteessa hyvin hereillä ja ehti torjua pallon ennen sen painumista alakulmaan. Pari minuuttia myöhemmin pelikellon näyttäessä 71. minuuttia oli ratkaisun makua jo ilmassa HaPK:n siirtyessä 2-0 johtoon. Uku Tikerpuu katkoi puolessa kentässä päällään KyPa:n pitkän avauksen ja pallo leijaili aina KyPa:n kuudentoista alueen rajalle asti. Mamet Mula antoi hyvän paineen kymiläistopparille, joka menetti pallon Mulalle. Mula hassutti toisen KyPa-topparin vielä ulos tilanteesta kääntämällä pallon vasurilleen ja sijoitti lopulta pelivälineen tarkasti tolpan juureen ohi KyPa-veskari Tomi Siiran. KyPa:n kiri viimeisen parikymmenminuuttisen aikana jäi erittäin kevyeksi. Paras tilanne nähtiin 78. minuutilla, kun Antti Riihimäen laukaus pomppupallojen jälkeen paristakymmenestä metristä pysähtyi HaPK-maalin ylärimaan. Heti tämän tilanteen jälkeen kissoilla oli 2v1 ylivoimahyökkäys Hannulan veljesten toimesta, mutta ennen kuin hyökkäystä päästiin edes päättämään, löysi ottelun päätuomari Kari Vantola jonkin keskialueella tapahtuneen rikkeen ja vihelsi tästä vapaapotkun KyPa:lle. Kahden maalin johtoasemassa HaPK olisi voinut pelata ehkä hieman maltillisemminkin, mutta lisämaalien hinku oli kova ja viimeisen reilun kymmenminuuttisen aikana nähtiin paljon hyökkäyksiä kumpaankin kenttäpäätyyn. Kotijoukkueella oli kolme kulmaa, kolme niukkaan paitsioon päättynyttä hyökkäystä ja vielä pari muuta huonoon syöttöön päättynyttä yritystä. KyPa:n hyökkäykset olivat aika samankaltaisia kuin lähes koko ottelun ajan. Keskityksiä sateli paljon, mutta niiden laatu ei ollut kovin kummoinen. Yhden laatupaikan vierasjoukkue pystyi vielä luomaan neljännellä lisäaikaminuutilla, kun vierailijoiden Arttu Kuusimäki pääsi kuudentoista alueen sisäpuolelta laukomaan, mutta Joona Kulju venytti itsensä laukauksen tielle. Näin HaPK kaatoi KyPa:n derbyssä toistamiseen tällä kaudella, tällä kertaa numeroin 2-0 ja venytti voittoputkensa jo kolmen ottelun mittaiseksi.

Kissojen päävalmentaja Saku Halonen oli jälleen ottelun jälkeen tyytyväinen:

"Derbyvoitto jo toistamiseen tällä kaudella KyPa:sta maistuu totta kai erittäin hyvältä. Ei me nyt parhaimmillamme tänään oltu pelillisesti, alku pelattiin kyllä hyvin, mutta ensimmäisen jakson lopulla olimme jo vähän vaikeuksissa pallollisen pelimme kanssa. Toisellakin jaksolla oli edelleen samoja ongelmia, mutta toisaalta puolustimme läpi pelin erinomaisesti. Vaikka KyPa ajoittain sai pieniä painostusjaksoja, ei heillä kovin vaarallisia tilanteita ollut missään vaiheessa. Omat maalimme syntyivät hyvien katkojen seurauksena, aktiivinen prässipeli oli yksi pääteemoista tähän otteluun ja sillä saimme KyPa:n peliä sekaisin aika hyvin, varsinkin ensimmäisellä puoliajalla. Kyllä tässä voi ihan hyvällä omallatunnolla tyytyväinen olla ja hymyillä tällä hetkellä", Halonen kertasi ottelun tapahtumia.

Voitto oli HaPK:lle jo kolmas peräkkäinen ja neljäs viidestä edellisestä ottelusta.

"Pieni voittoputkihan tässä on tosiaan jo muodostunut. Vire on ollut hyvä jo pidemmän aikaa ja nyt olemme saaneet tehtyä myös tulosta. Olemme päässeet nyt pelaamaan kolme ottelua peräkkäin samalla puolustuslinjalla ja en usko olevan sattumaa, että olemme nimenomaan kolme edellistä peliä voittaneet ja päästäneet näissä otteluissa yhteensä vain yhden maalin. Alkukaudella meillä vaihtui puolustuslinja jokaiseen otteluun, pahimmillaan kolme pelaajaa neljästä vaihtui ja se ei tietenkään ole optimitilanne. Puolustuslinja on kuitenkin se kivijalka, jonka soisi pysyvän mahdollisimman vakaana pelistä toiseen", Halonen kommentoi.

Kissoilla on jäljellä vielä kaksi ottelua. Lauantaina 19.9.2020 kauden viimeisessä kotiottelussa HaPK kohtaa Liryn ja kauden päätösottelu pelataan lauantaina 26.9.2020 Heinolassa Union Plaanin vieraana.

"Kaksi matsia on tosiaan vielä jäljellä ja lähdemme ilman muuta venyttämään hyvää putkeamme ja pelaamaan voitoista kummassakin ottelussa. Joukkueessa on hyvä fiilis ja voimme rennoin mielin keskittyä jäljellä oleviin peleihin. Pidetään hyvä fiilis ja tekemisen meininki yllä kauden loppuun asti. Pieni tauko tässä nyt tulee, kun seuraava ottelu on vasta lähes kahden viikon kuluttua, mutta harjoitellaan ja huilataan sopivassa suhteessa ennen sitä", Halonen päättää.

Hesburger Hamina palkitsee jokaisessa HaPK:n kotiottelussa nälkäisimmät pelaajat kummastakin joukkueesta. KyPa:lta palkittiin Antti Riihimäki ja HaPK:lta kaksi maalia viimeistellyt Mamet Mula.

Avaus: Joona Kulju (mv), Uku Tikerpuu, Lauri Ahola, Atte Henriksson, Jonathan Kuva, Ilmari Kontunen, Simo Matilainen, Matias Olli, Joona Pasi, Mamet Mula, Veeti Klingberg

Vaihdot: Janne Hannula (Klingberg pois), Saja Leigh (Matilainen pois), Jonne Hannula (Pasi pois)

Penkillä: Luca Sven