Otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - Liry 19.8.2020 (4-0)

20.8.2020

HaPK:n edustusjoukkue päätti Palloliiton Itäisen alueen Kolmosen B-lohkon perussarjan eilen keskiviikkona 19.8.2020 kotiotteluun lappeenrantalaista Liryä vastaan. HaPK oli vierailleen tyly isäntä ja passitti Liryn kotimatkalle murskatappio niskassaan. Kissaryhmä löylytti vieraitaan lopulta numeroin 4-0.

Ennen ottelua joukkueet olivat sarjataulukossa peräkkäisillä sijoilla 8. ja 9. Liry oli pisteen HaPK:a edellä, joten oli kyse niin sanotusta kuuden pisteen ottelusta. Joukkueet olivat voittaneet aiemmin samat vastustajat (Ri-Pa sekä KyPa) ja lisäksi Liryllä oli tasuripiste LaPalta.

HaPK aloitti ottelun erittäin vahvasti ja jo toisella peliminuutilla kissaryhmä siirtyi upealla osumalla 1-0 johtoon. Maali oli suoraan harjoituskentältä, jossa murtautumismalleja on hiottu paljon. Atte Henriksson antoi vasemmalta sivustalta syötön kymppialueelle liikkuneelle Ilmari Kontuselle, joka jatkoi pelivälineen ensimmäisellä kosketuksella Liryn puolustuslinjan taakse erinomaisen juoksun tehneelle Joona Pasille. Pasi tarjoili vielä loistavan syötön maalin edustalle Mamet Mulalle, joka laittoi pallon varmasti takakulmaan. Upea osuma ja heti seuraavasta tilanteesta oli jo toinen maali lähellä. Saja Leigh antoi keskustasta loistavan ristipallon vasemmalle Joona Pasille, joka haastoi Liryn oikeaa pakkia ja sai jalkansa vapaaksi, mutta hieman kuudentoista alueen ulkopuolelta lähtenyt laukaus osui Liry-maalin tolppaan ja kimposi siitä päätyrajan yli. Kotijoukkueen vyörytys jatkui ja neljännellä minuutilla Jonathan Kuva nousi vahvasti vasemmalta laidalta antaen hyvän matalan keskityksen maalille. Mamet Mula oli pallossa jälleen ensimmäisenä, mutta tällä kertaa ohjaus suuntautui hieman ohi lappeenrantalaisten maalin. Minuuttia myöhemmin Mula antoi vapauttavan syötön kymppialueelta Liryn topparin ja laitapakin välistä Joona Pasille, joka karkasi läpiajoon. Liryn oikea laitapakki oli myöhässä ja liukui takaa Pasin jaloille osuen samalla palloon. Aika moni odotti varmasti erotuomarin vihellystä ja palloa pilkulle, mutta erotuomarina toiminut Turo Veini ei nähnyt sitä aiheelliseksi. Vertailun vuoksi, kissojen edellisessä ottelussa Lappeenrannassa pallo vietiin pilkulle vieläpä huomattavasti heppoisimmin perustein...

Kymmenen minuutin kohdalla kotijoukkue rakensi jälleen potentiaalisen maalintekopaikan. Hyvän pitkän hyökkäyksen jälkeen Joona Pasi antoi syötön kuudentoista alueen kaaren tuntumaan, josta Saja Leigh laukoi vihaisesti, mutta Liry-veskari onnistui torjumaan Leighn laukauksen kulmapotkuksi. Kulma hieman epäonnistui ja Liry pääsi kääntämään purkupallon seurauksena peliä nopeasti kohti HaPK:n maalia. Vierasjoukkueen lähestulkoon kaikki kaikessa oli vaarallinen kärkipelaaja, numerolla 10 pelannut Rodney Hammad. Hammadin kautta tulivat käytännössä kaikki Liryn hyökkäykset ottelun aikana ja usein vielä niin, että Hammad ohitti yhden, joskus kaksikin pelaajaa itse omalla henkilökohtaisella osaamisellaan. Tämä HaPK:n kulman jälkeinen vastahyökkäys ei kuitenkaan johtanut edes laukaukseen, vaan kotijoukkue hoiteli tilanteen erinomaisen ottelun pelanneen Lauri Aholan johdolla. Lopulta Ilmari Kontunen katkaisi Liry-pelaajan syötön ja käynnisti HaPK:n hyökkäyksen nopeasti. Joona Pasi pääsi jälleen vauhtiin vasemmalla laidalla Kontusen hyvän syötön seurauksena ja Pasi antoi kuljetuksensa päätteeksi taas loistavan tarjoilun maalin edustalle Mamet Mulalle, joka laittoi pelivälineen ensimmäisellä kosketuksella käytännössä tyhjään Liry-maaliin. Jälleen hieno osuma, jolla HaPK siirtyi jo 2-0 johtoon vain kahdentoista minuutin pelin jälkeen. 18. minuutilla vierasjoukkue Liry sai oikeastaan ensimmäistä kertaa jonkinlaista painetta luotua kotijoukkueen maalille. Tilanne käynnistyi pitkällä pallolla, jolla Liry sai paineen HaPK:n kenttäpuoliskolle. Sen jälkeen kissaryhmä tarjoili kolme kertaa mahdollisuuden Lirylle luoda maalintekopaikka epäonnistuen kolmesti purkupallossa, joten paine kissojen kuudentoista alueella jatkui. Lopulta vasemmalta laidalta annettu keskitys tuli taka-alueelle, josta löysähkö pusku ei kuitenkaan tuottanut HaPK-veskari Joona Kuljulle vaikeuksia. 21. minuutilla nähtiin Liryn siihen mennessä vaarallisin tilanne, joka käynnistyi taas vähemmän yllättäen Rodney Hammadin pidemmällä kuljetuksella. Hammad toi pallon väkisin HaPK:n alueelle ja tarjoili syötön keskustaan lappeenrantalaisten keskikenttäpelaajalle, jonka laukauksen kissapuolustus kuitenkin onnistui peittämään. Kakkospallo tuli kuudentoista alueen kaarelle, josta Liryn pelaaja pääsi vielä kokeilemaan laukausta, mutta se nousi parikymmentä senttiä kissamaalin yli. Parin Liry-uhittelun jälkeen tilanteita nähtiin jälleen toisessa päässä kenttää. 29. minuutilla Uku Tikerpuu antoi erinomaisen ristipallon oikean pakin tontilta vasemmalle laidalle Joona Pasille, joka yhdessä Ilmari Kontusen kanssa rakensi hyvän maalintekopaikan. Pasi pääsi kokeilemaan vasurillaan kuudentoista alueen rajan tuntumasta, mutta laukaus painui tolppaa nuollen niukasti ohi. 31. minuutilla Liry sai vastahyökkäyksensä päätteeksi kulmapotkun oikealta puolelta, jonka jälkitilanteesta lappeenrantalaispelaaja laukoi 25, metristä kohti takakulmaa, mutta kissaveskari Kulju venyi loistavaan torjuntaan. Torjunnan jälkeisestä kulmasta ei seurannut mitään vaarallista, vaan kotijoukkue hoiteli pallon keskialueen puolelle. 35. minuutilla kotijoukkueen kapteenille Atte Henrikssonille sattui pelinavaamisvaiheessa harhasyöttö, jonka katkaisi Liryn pelin sielu Rodney Hammad. Hammad oli kuitenkin pienessä kulmassa ja HaPK-veskari Kulju tuli myös loistavasti vastaan, joten Hammad joutui yrittämään viimeistelyä aika toivottomasta paikasta. Kulju veti pidemmän korren tässä kamppailussa ja torjui laukauksen, kakkospallon korjasi omille Saja Leigh ja näin tästä pienestä oman alueen harhailusta ei koitunut onneksi mitään sen vaarallisempaa. 37. minuutilla mentiin taas kovaa toiseen päähän, kun Matias Olli vapautti vasemmalle laidalle tällä kertaa hiipineen Ilmari Kontusen. Kontunen antoi vielä hyvän syötön pystyyn juoksun tehneelle Joona Pasille, joka pääsi lähietäisyydeltä kokeilemaan, mutta laukaus epäonnistui ja painui toiselta puolelta yli sivurajasta. Vielä avausjakson lopussa Pasi pääsi kokeilemaan suurinpiirtein samoilta sijoilta uudelleen, mutta tällä kertaa Liry-veskari tuli maaliltaan vastaan torjuen Pasin viimeistely-yrityksen. Näin tauolle mentiin HaPK:n 2-0 johdossa.

Toinen jakso ei juurikaan pelin kuvaa muuttanut. HaPK hallitsi ottelua ja loi paljon maalintekopaikkoja, Liryn hyökkäykset tulivat edelleen Rodney Hammadin yksilösuoritusten kautta. Kissojen ensimmäinen loistava maalipaikka nähtiin 54. minuutilla erinomaisen sommitelman päätteeksi. Simo Matilainen käynnisti hyökkäyksen keskeltä antaen hyvän syötön Joona Pasille, joka pelasi komean seinän Ilmari Kontusen kanssa. Pasi karkasi läpiajoon ja oli jälleen kerran nokikkain Liry-veskarin kanssa, mutta viimeistely-yritys painui ohi takakulmasta. 57. minuutilla pitkä hallintajakso Liryn kenttäpuoliskolla päättyi jälleen loistavaan murtautumiseen, kun Pasi vapautti nerokkaalla chippi-syötöllä Jonathan Kuvan vasemmalta laidalta. Kuva pääsi etenemään lähellä päätyrajaa ja tarjoili hyvän syötön maalin edustalle, mutta kukaan kissapelaajista ei pallolle ehtinyt ensimmäisenä. Lähes heti perään HaPK kuitenkin teki ottelun lopullisesti ratkaisseen kolmannen osuman. Kotijoukkueen prässi toimi jälleen kerran yläalueella erinomaisesti ja kissaryhmä ryöväsi pallon lappeenrantalaisvierailtaan. Joona Pasi ja Mamet Mula pelasivat keskustassa hyvän seinäpelin, jonka jälkeen Pasi jatkoi herkkusyöttöjen jakelua nostamalla kivan pienen chipin Liryn puolustuslinjan taakse, jonne Matias Olli teki hyvän ja oikea-aikaisen liikkeen. Olli pääsi 1v1 tilanteeseen Liryn veskarin kanssa eikä erehtynyt, vaan sijoitti pallon tarkasti takakulmaan. Maali oli samalla vasta 17-vuotiaalle Ollille ensimmäinen Kolmosessa. Heti perään Liry oli lähellä tehdä kavennusosuman, kun kissoille sattui keskialueella pahassa paikassa pallonmenetys. Yllätys yllätys Rodney Hammad oli jälleen Liryn ase ylöspäin ja Hammad karkasi läpiajoon ohittaen jo kissavahti Kuljunkin, mutta viime hetkellä hätiin ehti HaPK-toppari Lauri Ahola, joka tässäkin tilanteessa laittoi Hammadin takataskuunsa ja siivosi pelivälineen pois Liry-kärjen ulottuvilta. Kolmas maali taisi tuoda kissoille hieman liikaa tietynlaista hyvän olon tunnetta, sillä kolmatta maalia seurasi toinenkin huolimaton pallonmenetys 62. minuutilla ja jälleen Liryn Hammad oli rynnistämässä läpi. Atte Henriksson joutui rikkomaan tilanteessa ja Liry sai vapaapotkun 18. metristä. Hammad laukoi vapaapotkun itse ja laukaus oli hyvä, mutta painui kuitenkin kissamaalin tolpan kautta yli päätyrajasta. 73. minuutilla tarjoiltiin jälleen Joona Pasille mahdollisuutta avata maalitilinsä tässä ottelussa, kun Ilmari Kontunen vapautti loistavalla pystysyötöllä Pasin läpiajoon. Pasi eteni aina kuudentoista alueelle asti ja ties kuinka monennen kerran tässä ottelussa 1v1 tilanteeseen Liry-veskarin kanssa, mutta tälläkin kertaa viimeistely-yritys kohti takakulmaa aukesi liikaa ja painui takakulmasta puolisen metriä ohi. 77. minuutilla Pasi oli jälleen tekopaikassa, tällä kertaa hieman kauempaa ja keskemmältä, mutta ei osunut vieläkään, vaan laukaus suuntautui vajaan metrin verran ohi. Ottelun loppuhuipennus nähtiin 84. minuutilla, kun loistavan ottelun pelannut Mamet Mula pääsi 1v1 tilanteeseen Liryn topparin kanssa. Mula paineli kevyellä jalalla ohi Liryn topparista ja viimeisteli soolonsa päätteeksi pelivälineen takakulmaan. Näin HaPK 4-0 johtoon ja Mulalle komea hattutemppu. Ottelun lisäajalla Liry sai vielä vapaapotkun hyvästä paikasta paristakymmenestä metristä, mutta se suuntautui kissojen onneksi sivuverkkoon. Näin HaPK piti ensimmäistä kertaa tällä kaudella nollan omassa päässä ja teki ensimmäistä kertaa myös näin paljon maaleja yhdessä ottelussa. Todella hyvän esityksen päätteeksi Liry lähetettiin kotimatkalle siis 4-0 tappio niskassaan.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli ottelun jälkeen luonnollisesti erittäin tyytyväinen:

"Olipa loistava esitys meiltä, ei kahta sanaa siitä, kumpi oli parempi joukkue. Alusta asti veimme peliä ja pelasimme juuri niin kuin ennen ottelua palaverissa sovimme. Olimme todella energisiä, teimme hyvin töitä ja se palkittiin. Yläalueen prässimme oli myrkkyä Lirylle, lisäksi pystyimme itse luomaan todella paljon hyviä tilanteita komeiden hyökkäysten päätteeksi. Pelasimme juuri siten, miten haluamme pelata, tämä oli meidän näköistä futista. Vaikka olimme taas pienellä ryhmällä liikkeellä, jaksoimme painaa hyvin hommia kuumassa kelissä. Muutamia huolimattomuusvirheitä sinne toki mahtui, mistä Liry pääsi jollain lailla vastahyökkäyksiin, mutta kokonaisuutena ehdottomasti erittäin hyvä esitys, iso hatunnosto koko joukkueelle. Nuoruus vei tänään kokemusta, meillä on sarjan nuorin joukkue ja Liryllä puolestaan vanhin ja ainakin tässä ottelussa nuoruus oli valttia", Halonen hehkutti.

Keskiviikkona nähtiin onnistujia laajalla rintamalla:

"Upea peli koko joukkueelta, mutta jos muutaman nimen haluaa nostaa esille, niin tietysti hattutempun paukutellut Mamet Mula oli loistava. Lisäksi on pakko nostaa esiin myös Joona Pasi, joka pelasi loistavan ottelun. Vaikka ei saanutkaan maalia palkinnoksi tässä ottelussa, syötti Pasi neljästä maalistamme kolme ja tarjoili nipun muitakin upeita syöttöjä läpi ottelun. Näiden lisäksi Joonalla oli varmaan 6-7 maalipaikkaa itselläänkin. Tällä kertaa ei osunut, mutta varmasti tulevissa otteluissa osuu. Puolustuspäästäkin voisi mainita monta pelaajaa, mutta pakko on nostaa Lauri Aholan nimi esiin, joka suoriutui loistavasti Liryn vaarallisen Rodney Hammadin kanssa. Ja kyllä meidän keskikenttäkolmikkomme Leigh-Matilainen-Kontunen oli myös erittäin hyvä", Halonen totesi.

HaPK nousi voiton myötä sarjataulukossa sijalle 8. Perussarja on nyt pelattu ja jatkosarja käynnistyy arviolta puolentoista viikon päästä. Jatkosarjassa tulee eteen vielä neljä ottelua, joissa HaPK kohtaa uudelleen Liryn, KyPan, Ri-Pan sekä suurella todennäköisyydellä Union Plaanin. Perussarjassa kerätyt pisteet säilyvät mukana jatkosarjaan.

"Tämä voitto teki ilman muuta hyvää jatkosarjaakin ajatellen. Saimme kolme pistettä lisää jatkosarjaan viemisiksi ja eroa putoajan paikalle kertyi nyt viisi pistettä. Se ei tietenkään vielä riitä, mutta tämän voiton jälkeen on totta kai mukavampi lähteä jatkosarjaa pelaamaan, kuin jos olisimme vaikkapa hävinneet", Halonen päätti.

Hesburger Hamina palkitsee jokaisessa HaPK:n kotiottelussa kummastakin joukkueesta nälkäisimmän pelaajan. Tässä kamppailussa palkinnon pokkasi kotijoukkueesta hattutempun tehnyt Mamet Mula ja Liryltä joukkueen ehdottomasti paras pelaaja Rodney Hammad.

Avaus: Joona Kulju (mv), Atte Henriksson, Lauri Ahola, Uku Tikerpuu, Jonathan Kuva, Saja Leigh, Simo Matilainen, Ilmari Kontunen, Matias Olli, Joona Pasi, Mamet Mula

Vaihdot: Anton Talsi (Ahola pois), Jonne Hannula (Pasi pois), Ari Mäenpää (Leigh pois)

Penkillä: Luca Sven