Otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - KyPa 3.8.2020 (2-1)

4.8.2020

HaPK:n edustusjoukkue kohtasi eilen maanantaina 3.8.2020 Etelä-Kymenlaakson derbyssä Haminan urheilukentällä viime kaudella Kolmosessa kolmanneksi sijoittuneen KyPa:n Karhulasta. Joukkueet olivat ennen ottelua sarjataulukossa pisteen päässä toisistaan. Ottelua oli saapunut seuraamaan aurinkoiselle Haminan urheilukentälle 155 katsojaa.

Kotijoukkue sai otteluun heikohkon alun ja vierailija KyPa rakenteli vaarallisimmat tilanteet ensimmäisen vartin aikana. HaPK:n peli oli hieman jännittyneen oloista, kissaryhmä hävisi suuren osan kaksinkamppailuista ja menetti muutamaan otteeseen pallon luvattoman helposti. KyPa sai näistä rakennettua muutaman vaarallisenkin oloisen hyökkäyksen, mutta maalia vierasjoukkue ei kuitenkaan pystynyt tekemään. Kolmannella minuutilla KyPa antoi keskityksen vasemmalta sivustalta kissojen maalin edustalle, johon oli unohdettu kaksi karhulalaispelaajaa vapaaksi. Etummainen KyPa-pelaaja pääsi puskemaan vitosen viivalta täysin vapaasti, mutta pusku suuntautui metrin verran ohi HaPK-maalin. 12. minuutilla HaPK menetti pallon vasemmalla sivustalla ja KyPa käänsi peliä nopeasti riiston jälkeen. Pystysyöttö kissapuolustuksen selustaan tavoitti KyPa-hyökkääjän, joka eteni kuudentoista alueen sisäpuolelle, mutta laukaus epäonnistui ja painui metrin verran ohi kotijoukkueen maalin. 14. minuutilla KyPa sai oikealta puolelta kulmapotkun, joka tuli vaarallisesti taka-alueelle, jossa vierailijoiden pelaaja pääsi päineen palloon ensimmäisenä. Pusku suuntautui kuitenkin jälleen ohi kissojen maalin. KyPa:n vahvan alun jälkeen ottelu kääntyi täysin ja ensimmäisen jakson toinen puolisko mentiin kotijoukkueen pillin mukaan. Avausmaali oli erittäin lähellä 22. minuutilla, kun Janne Hannula pelasi juonikkaasti vapaapotkun nopeana Joona Pasille, joka pääsi etenemään kuudentoista alueen sisäpuolelle. Viimeistely-yritys jäi kuitenkin hieman löysäksi ja KyPa-puolustus ehti putsaamaan pallon maaliviivalta väljemmille vesille. Pari minuuttia myöhemmin Saja Leigh pääsi kokeilemaan vasurilla vajaasta paristakymmenestä metristä. Vierasjoukkueen maaliilla pelannut Tomi Siira hieman pyöritteli palloa näpeissään, mutta sai sen kuitenkin lopulta vangittua syliinsä. Kesken vahvan HaPK-painostuksen kotijoukkueelle sattui vielä yksi pallonmenetys vasemmalla sivustalla, josta KyPa pääsi iskemään nopeasti vastaan. Karhulalaishyökkääjä karkasi läpiajoon, mutta kissaveskari Joona Kulju venyi loistavaan jalkatorjuntaan. Tämän vastahyökkäyksen jälkeen pelin painopiste siirtyi kuitenkin välittömästi takaisin KyPa-päätyyn ja HaPK vyörytti hyökkäyksiään yksi toisensa jälkeen kohti vierailijoiden maalia. 35. minuutilla Matias Olli vapautti Onur Celikin hyvään tekopaikkaan kuudentoista alueen sisäpuolella, mutta KyPa-veskari Siira onnistui torjumaan hieman keskelle suuntautuneen Celikin laukauksen. Heti perään HaPK pelasi erinomaisen pitkän hyökkäyksen vastustajan kenttäpuoliskolla, jonka päätteeksi Onur Celik pääsi jälleen kokeilemaan hyvästä paikasta, tällä kertaa hieman kuudentoista alueen ulkopuolelta. Laukaus suuntautui kuitenkin metrin verran ohi KyPa-maalin. 38. minuutilla HaPK riisti pallon erinomaisesti keskialueella ja rakensi jälleen hyvän tilanteen Celikille, jonka laukaus nousi tällä kertaa vajaan metrin yli vierailijoiden maalin. 39. minuutilla kissaryhmä painosti jälleen pitkään KyPa:n kenttäpuoliskolla rakentaen loistavan paikan tällä kertaa Janne Hannulalle, jonka laukauksen noin kahdeksasta metristä ehti KyPa-puolustaja viime hetkellä peittämään jalallaan. Tilanteesta seurasi kulmapotku, jonka jälkitilanteesta Atte Henriksson pääsi kokeilemaan volleyta paristakymmenestä metristä, mutta laukaus painui pari metriä ohi. 43. minuutilla nähtiin jälleen mallikas kotijoukkueen hyökkäys, jonka päätteksi Janne Hannula pääsi toistamiseen kokeilemaan kuudentoista alueen sisäpuolelta hyvästä paikasta, mutta laukaus kääntyi niukasti ohi. Vielä ensimmäisen puoliajan lisäajalla Onur Celik pääsi hyvästä paikasta kokeilemaan puskua Janne Hannulan keskityksestä, mutta pusku suuntautui vierasjoukkueen veskarin Siiran syliin. Hurjasta HaPK:n painostuksesta huolimatta tauolle mentiin 0-0 tilanteessa.

Toinen jakso sai kotijoukkueen kannalta huonoimman mahdollisen alun, kun KyPa siirtyi varkain 0-1 johtoon. Kissaryhmä ei saanut KyPa:n sivurajan jälkeistä painetta purettua, vaan KyPa pääsi antamaan jatkopaineen. Anssi Jokela onnistui hienolla nostolla kissojen kuudentoista alueen sisäpuolelle vapauttamaan Samu Raivelan tekopaikkaan ja Raivela viimeisteli lähietäisyydeltä ottelun avausmaalin. HaPK ei kuitenkaan nopeasta takaiskusta lannistunut vaan käänsi pelin painopisteen saman tien jälleen vierasjoukkueen kenttäpuoliskolle. 50. minuutilla Onur Celik haastoi hyvin KyPa-puolustusta ja eteni hyvään tekopaikkaan, mutta laukaus reilusta kymmenestä metristä painui kuitenkin hieman ohi. Heti perään Matias Olli riisti pelivälineen KyPa-puolustajalta ja tarjoili takaviistoon erinomaisen syötön Ilmari Kontuselle, jonka laukaus kuudentoista alueen rajalta nousi kuitenkin yli KyPa-maalin. 51. minuutilla KyPa-veskari Siira seikkaili ulkona maalistaan ja Joona Pasi pääsi vasemmalta sivustalta nostamaan pallon kohti tyhjää maalia, mutta Siira sai juuri ja juuri venytettyä sormensa noston tielle. Paine kuitenkin jatkui ja jatkotilanteesta Saja Leigh pääsi laukomaan kuudentoista alueen sisäpuolelta, mutta laukaus nousi puolisen metriä yli maalin. Kova painostus tuotti vihdoin ja viimein palkinnon maalin muodossa, kun pelikellossa oli 70. minuutti. Kissaryhmä sai kulmapotkun oikealta, jonka antoi Atte Henriksson. Loistava pallo noin seitsemään metriin, jossa Joona Pasi oli tilanteessa aivan omissa korkeuksissaan ja puski pallon komeasti aivan tolpan juureen KyPa-vahti Siiran ulottumattomiin. Näin vähintäänkin ansaittu tasoitus oli viimein nähnyt päivänvalon. 79. minuutilla oli johto-osuma jo erittäin lähellä, kun HaPK sai vapaapotkun vasemmalta sivustalta kuudentoista alueen kulmalta. Ilmari Kontunen antoi loistavan keskityksen maalille, josta Onur Celik pääsi noin viidestä metristä puskemaan. Pusku oli erinomainen, mutta suuntautui hieman keskelle ja vierasjoukkueen maalivahti Tomi Siira esitti erinomaisen refleksitorjunnan. Hieman sivuun suuntautuneeseen puskuun Siiralla ei olisi ollut mitään mahdollisuutta ehtiä, mutta tällä kertaa näin. Pari minuuttia myöhemmin pallo kuitenkin kaivettiin toistamiseen KyPa-maalista. Kissojen hyvä paine KyPa:n kenttäpuoliskolla tuotti jatkotilanteen, jossa Uku Tikerpuu tuli topparin tontilta hyvin esille ja antoi hyvän syötön Simo Matilaiselle. Matilainen puolestaan pääsi kääntymään vaarallisella alueella ja antoi loistavan syötön KyPa:n puolustuslinjan eteen Mamet Mulalle. Mula pelasi erinomaisesti vasemman jalkansa vapaaksi vierailijoiden topparin estelyistä huolimatta ja tykitti vasurillaan loistavan laukauksen kuudentoista alueen kaarelta aivan tolpan juureen, eikä KyPa-veskari Siiralla ollut mitään mahdollisuuksia torjuntaan. Onur Celikille avautui vielä 88. minuutilla erinomainen paikka iskeä naula KyPa:n arkkuun, kun Celik pääsi hyvän haaston jälkeen laukomaan kuudentoista alueen sisäpuolelta. Viimeistely-yritys painui kuitenkin metrin verran yli karhulalaisten maalin. KyPa:n ainoa tilanne todella hampaattomaksi jääneen loppukirin aikana oli 90. minuutilla nähty vapaapotku, joka annettiin nopeasti kuudentoista alueen sisäpuolelle. KyPa-hyökkääjä Aleksi Nieminen pääsi laukomaan, mutta heppoinen laukaus tuli suoraan kissojen maalilla lähes työttömänä seisoskelleen Joona Kuljun syliin. HaPK pelasi lopun kaiken kaikkiaan erittäin viisaasti ja kontrolloi pelitapahtumia järkevästi, eikä KyPa saanut minkäänlaista loppukiriä aikaiseksi. Ottelun luvalla sanoen todella heikosti esiintynyt erotuomari antoi peräti seitsemän minuuttia lisäaikaa, mutta sekään ei vierailijoille riittänyt, vaan ottelu päättyi HaPK:n 2-1 voittoon.

Kissojen päävalmentaja Saku Halonen oli ottelun jälkeen erittäin tyytyväinen joukkueensa esitykseen:

"Yksi kauden parhaista esityksistä meiltä ja todellakin ansaittu voitto. Olimme selvästi parempia kuin KyPa ja totta kai derbyvoitto maistuu todella hyvältä. Ihan ottelun alkua lukuunottamatta olimme pelin päällä koko ajan ja hallitsimme kamppailua. Loimme ison määrän maalintekopaikkoja, joten paremmalla viimeistelyllä lukemat olisivat voineet vielä paljon selvemmätkin, eikä sekään olisi suuri vääryys ollut", Halonen kommentoi tyytyväisenä.

Kissojen pääteema ennen ottelua oli työnteko ja se näkyi kentällä:

"Olemme joissain otteluissa jääneet työnteossa hieman vajaaksi ja se on näkynyt varsinkin pallottoman pelaajan tekemisessä, sekä silloin kun meillä on ollut pallo, kuin myös vastustajan hallitessa palloa. Ennen peliä ottelupalaverissa tämä nostettiin ykkösteemaksi ja se näkyi myös pelissä. Teimme todella hyvin töitä ja nimenomaan yhdessä, se oli voiton ehdoton avain tänään. KyPa ei yksinkertaisesti pystynyt vastaamaan siihen työmäärään ja liikkeeseen, jota me heille tarjoilimme. Tänään teimme sitä niin sanottua paskaduunia erinomaisella asenteella ja siitä iso hatunnosto meidän pelaajille", Halonen kehui.

Voitto nosti HaPK:n sarjataulukossa kaksi sijaa ylemmäs ohi Liryn ja KyPan:

"Totta kai tämä oli erittäin hieno voitto meille, derby on aina kiva voittaa ja tietysti nousimme nyt taulukossa kaksi sijaa ylöspäin. Erot ovat kuitenkin niin pienet, että taulukkoa on toisaalta turha liikaa tässä vaiheessa tuijottaa. Pelataan vielä jäljellä olevat perussarjan pelit pois ja sitten katsotaan, mitkä asemat ovat loppukauteen lähdettäessä. Meille oli ilman muuta tärkeää saada taas onnistuminen myös tuloksen muodossa, se vapauttaa varmasti tunnelmaa joukkueen sisällä ja tekee hyvää kaikin puolin", Halonen päättää.

Hesburger Hamina palkitsee kaikissa HaPK:n tämän kauden kotiotteluissa kummastakin joukkueesta nälkäisimmän pelaajan Hesburgerin lahjakortilla. Tässä ottelussa palkinnon pokkasivat vierasjoukkue KyPa:sta Reko Marttila ja kotijoukkue HaPK:lta Lauri Ahola.

HaPK pelaa seuraavan kerran vasta lauantaina 15.8.2020, kun joukkue matkaa Lappeenrantaan FC LaPa:n vieraaksi.

Avaus: Joona Kulju (mv), Atte Henriksson, Uku Tikerpuu, Lauri Ahola, Jonathan Kuva, Saja Leigh, Ilmari Kontunen, Janne Hannula, Onur Celik, Matias Olli, Joona Pasi

Vaihdot: Mamet Mula (Olli pois), Simo Matilainen (Kontunen pois), Markus Lautala (Pasi pois), Jonne Hannula (Hannula pois), Erik Lahti (Celik pois)

Penkillä: Luca Sven