Otteluraportti: Ri-Pa - HaPK Edustus 11.7.2020 (2-3)

12.7.2020

HaPK:n edustusjoukkue pelasi sarjakauden viidennen ottelunsa eilen lauantaina 11.7.2020 Ristiinassa Ri-Pa:n vieraana. HaPK oli ennen tätä ottelua pisteittä sarjan viimeisenä ja Ri-Pa yhdellä tasapelipisteellä viimeistä edellisenä. Kyse oli siis kummallekin joukkueelle tärkeästä ottelusta.

Keli oli jalkapallo-ottelulle kaikkea muuta kuin sopiva. Jo tunti ennen ottelun alkua Ristiinan urheilukenttä oli veden vallassa, isossa osassa kenttää oli jo tuolloin noin 15 senttiä vettä. Kun ottelun aikana vettä tuli koko ajan lähes kaatamalla lisää, olivat olosuhteet karmeat. Kentällä ei pystynyt pelaamaan maata pitkin käytännössä yhtään syöttöä, sillä kaikki pallot pysähtyivät lätäköihin. Pallon kuljettaminen oli myös lähes mahdotonta varsinkin toisella puoliajalla kentän vettyessä entisestään. Ottelun päätuomari oli kuitenkin sitä mieltä, että ottelu pelataan ja näin myös tehtiin.

HaPK sai Ristiinaan mukaan vain 15 pelaajan ryhmän, kun kaikkiaan 12 pelaajaa oli poissa eri syistä johtuen. Useita avainpelaajia puuttui ja muutama Ristiinassa mukana ollut pelaaja joutui (tai pääsi, miten vaan) pelaamaan vähän oudommalla pelipaikalla, kun joukkueen etu sitä vaati. Kokoonpanoa täydennettiin vielä joukkueen toisella valmentajalla Ari "Mälli" Mäenpäällä, joka lisäajalla kentälle tullessaan tuli pelanneeksi Kolmosta 50-vuotiaana. Kunnioitettava saavutus.

Itse ottelu sai HaPK:n kannalta surkeimman mahdollisen alun. Pelikellossa ei ollut kuin 30 sekuntia, kun Ri-Pa siirtyi 1-0 johtoon. Kotijoukkueen tärkein pelaaja, aikanaan Veikkausliigassakin maaliverkkoja heiluttanut Miikka Oinonen sai pallon kissojen puolustuslinjan edessä ja nosti chipin HaPK-puolustuksen selustaan. Normaalitilanteessa HaPK:n maalilla pelannut Joona Kulju olisi tuon syötön hakenut syliinsä, mutta tällä kertaa pallo pysähtyi kuudentoista alueen sisäpuolella olleeseen lätäkköön, josta Ri-Pa:n toinen hyökkääjä suti pallon verkkoon. HaPK:lla oli vaikeuksia päästä hankalissa olosuhteissa peliin mukaan, kotijoukkueen isokokoiset pelaajat olivat vahvuusalueellaan, kun kentällä ei juurikaan jalkapalloa voinut pelata. Kissaryhmä ajoittain yritti vähän jääräpäisestikin pelata, mutta siitä ei vaan yksinkertaisesti tullut yhtään mitään. Kuljettaminen ja maata pitkin syöttäminen oli käytännössä mahdotonta. Toisella peliminuutilla Onur Celik pääsi kokeilemaan kuudentoista alueen sisäpuolelta, mutta ristiinalaisveskari torjui laukauksen. 19. minuutilla puolestaan Simo Matilainen pääsi kokeilemaan noin paristakymmenestä metristä, mutta jälleen Ri-Pa-veskari venyi hyvään torjuntaan. Nämä tilanteet olivatkin kissojen ainoat ottelun alkupuolella, vierailijoilla oli vaikeuksia löytää oikeaa tapaa pelata veden täyttämällä kentällä. Ri-Pa sen sijaan tiesi täsmälleen, miten tuollaisella kentällä tulee pelata ja siirtyi 23. minuutilla 2-0 johtoon. Oikealta laidalta annettu keskitys tavoitti pilkun tuntumasta aivan vapaana olleen kotijoukkueen avausmaalinkin tehneen hyökkääjän, joka sai rauhassa puskea pallon takakulmaan. Merkkaus petti tässä maalissa ja pahasti, seuraus näkyi heti tulostaululla.

Pikkuhiljaa ottelun edetessä HaPK sai juonesta paremmin ja paremmin kiinni. Kissaryhmä ymmärsi, että kenttä ei mahdollistanut juurikaan jalkapallon pelaamista, vaan nyt pelaamisesta piti karsia kaikki hienoudet pois ja siirtyä todella yksinkertaiseen pelaamiseen. Käytännössä se tarkoitti sitä, että kaikki syötöt annettiin eteenpäin ja ilmassa. Tämän jälkeen piti painia ja tapella kaksinkamppailutilanteet vesilätäköiden seassa siten, että pallo jää omalle joukkueelle. Lisäksi prässiä nostettiin ja muutettiin aktiivisemmaksi, tällä tavoin haluttiin estää kotijoukkueen pitkät pallot heidän isokokoisille hyökkääjilleen. Muutokset onnistuivat hyvin ja avausjakson puolivälistä alkaen kissaryhmä otti otteen pelistä. 29. minuutilla Janne Hannula haastoi Ri-Pa-pelaajia boxin sisäpuolella vesilätäköiden keskellä erinomaisesti, eikä ristiinalaisilla jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin kaataa Hannula sääntöjen vastaisesti. HaPK sai rankkarin, jonka Hannula laukoi itse sisään ja näin kavennusosuma oli valmis. Vain muutama minuutti myöhemmin Hannula paini Ri-Pa-puolustajien kanssa jälleen vahvasti kuudentoista alueen sisäpuolella ja selvisi veden seasta voittajana ulos. Tasoitusosumakin oli lähellä, sillä viimeistely-yritys osui tolppaan ja painui siitä yli päätyrajan. HaPK:n hyvä ote jatkui ja kolme minuuttia Hannulan tolppalaukauksen jälkeen Ilmari Kontunen tarjoili oikealta laidalta syötön kuudentoista alueen sisäpuolelle Joona Pasille, jonka hyvästä paikasta suoraan syötöstä lähtenyt laukaus osui Ri-Pa-pelaajaan ja näin kotijoukkue selvisi tästä tilanteesta. Enempää mainittavia tilanteita ei avausjaksolla enää nähty, näin tauolle mentiin Ri-Pa:n 2-1 johdossa.

Toinen puoliaika oli vielä avausjakson loppupuoltakin selvemmin HaPK:n hallussa. 56. minuutilla Onur Celik oli lähellä tasoittaa ottelun kuudentoista alueen sisäpuolelta erinomaisesta paikasta, mutta Ri-Pa-veskari sai juuri ja juuri sormet laukauksen tielle ja tilanteesta seurasi kulmapotku. Siitä ei kuitenkaan mitään mainittavaa syntynyt. Lopulta 59. minuutilla HaPK onnistui tekemään ansaitun kavennusosuman. Markus Lautala ja Ilmari Kontunen survoivat palloa keskialueella eteenpäin lätäköiden seasta ja lopulta Onur Celik pääsi palloon kuudentoista alueen sisäpuolella. Pallo pyöri jälleen lätäkössä, mutta lopulta Celik onnistui saamaan laukauksen kohti maalia ja pallo lipsahti ristiinalaisveskarin näpeistä sisään. Erotuomari ei nähnyt pallon olleen maalissa, vaan kävi tarkastamassa tilanteen avustavalta erotuomarilta, joka vahvisti maalin syntyneen ja näin kissalauma oli noussut kahden maalin takaa tasoihin. Tämä ei kuitenkaan vielä riittänyt, vaan HaPK halusi kolme pistettä mukaansa ja kierroksia nostettiin entisestään. 65. minuutilla Celik oli jälleen tekopaikassa, 1v1 tilanne maalivahtia vastaan, mutta laukaus jäi matalaksi ja pysähtyi vesilätäkköön. Heti perään Joona Pasi rynnisti vasemmalta laidalta vahvasti kuudentoista alueelle ja pääsi myös nokikkain Ri-Pa-veskarin kanssa. Pasi sai laukauksen myös nousemaan, mutta se suuntautui kuitenkin suoraan päin kotijoukkueen maalivahtia, joka torjui viimeistely-yrityksen kulmaksi. Ilmari Kontusen antamasta kulmasta Teemu Pellinen pääsi lähietäisyydeltä puskemaan kohti alakulmaa, mutta pusku pysähtyi lätäkköön, ennen kuin se ylitti maaliviivan. Kissojen vahva painostus ja kova työnteko palkittiin lopulta 86. minuutilla. Simo Matilainen antoi syötön Joona Pasille, joka runnoi itsensä väkisin ohi Ri-Pa-puolustajista ja pääsi jälleen nokikkain ristiinalaisveskarin kanssa eikä enää erehtynyt, vaan toimitti pallon maaliin asti ja näin HaPK siirtyi 3-2 johtoon. Ottelun lisäajalla Ri-Pa sai vielä keskialueelta vapaapotkun, josta seurasi kulmapotku. Kulmapotkua seurasi vielä aivan viime sekunneilla vapaapotku 25. metristä ja pallon taakse asteli Ri-Pa-tähti Oinonen. Liigakentilläkin marinoituneella hyökkääjällä ei kuitenkaan pokka pitänyt, vaan Oinonen laukoi hyvästä paikasta olleen vapaapotkun moukarihäkkiin. Samassa ottelun päätuomari vihelsi pelin päättyneeksi ja näin HaPK otti kauden avauspisteet nousemalla upeasti kahden maalin takaa 2-0 tappioasemasta 2-3 voittoon Janne Hannulan, Onur Celikin ja Joona Pasin maaleilla.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli ottelun jälkeen helpottunut:

"Erittäin helpottava ja tärkeä voitto meille. Pelillisesti olisimme neljästä aikaisemmastakin ottelusta jo ansainneet jotain, mutta tehot ovat jääneet puuttumaan. Nyt onneksi saimme hanoja vähän auki ja samalla vihdoin ja viimein myös tuloksen aikaiseksi. Onnistumiset tulivat vielä oikeille pelaajille maalien muodossa, kyllähän näillä meidän hyökkääjillä on iso gorilla ollut selässä jo jonkin aikaa, nyt se saatiin sieltä karistettua pois", Halonen kommentoi tyytyväisenä.

Olosuhteet Ristiinassa olivat karmeat ja ottelu muistuttikin enemmän vesipalloa, kuin jalkapalloa:

"Eihän tällä ottelulla paljon jalkapallon kanssa tekemistä ollut. Itse olisin ollut valmis siirtämään ottelun toiseen ajankohtaan, kun kenttä oli surkeassa kunnossa jo tunti ennen ottelun alkua. Tuomari oli kuitenkin sitä mieltä, että peli pelataan, joten eihän siinä auttanut kuin mennä kentälle. Alku meillä meni vähän opetellessa, miten noissa olosuhteissa ja tuollaisella kentällä pitää pelata ja Ri-Pa pääsi siinä liian helposti kahden maalin karkumatkalle. Sen jälkeen veimme kyllä peliä, kun jätimme kaiken ylimääräisen pois ja aloimme pelata kaikki pallot eteenpäin ja ilmassa. Nostan hattua meidän jätkille, he tekivät hurjan työn kaivaessaan isoja Ri-Pa:n korstoja vastaan palloja lätäköiden seasta meille. Meillä ei kuitenkaan ole mikään isokokoinen joukkue emmekä todellakaan halua noin pelata, miten nyt olosuhteiden pakosta olimme pakotettuja pelaamaan. Teimme kuitenkin valtavan työmäärän ja saimme siitä palkinnon, olen hemmetin tyytyväinen", Halonen hehkutti.

Voiton arvoa nostaa vielä se, että HaPK:lla oli runsaasti poissaoloja Ri-Pa-ottelusta:

"Lähtökohdat eivät olleet helpot, kaikkiaan 12 pelaajaa pois eri syistä johtuen ja joukossa useampia ison roolin pelaajia. 15 pelaajaa saatiin mukaan ja Mälli vielä lisäksi, joten 16 pelaajaa oli listalla. Muutama pelaajamme joutui pelaamaan oudolla pelipaikalla, kun joukkue sitä tarvitsi. Kaikki hoitivat hommansa erinomaisesti sen huonon alun jälkeen, kun opimme pelaamaan noissa olosuhteissa. Muutama pienempään rooliin aiemmissa otteluissa jäänyt pelaajamme sai nyt paljon vastuuta ja hoiti leiviskänsä kyllä erinomaisesti. Tämä ottelu oli konkreettinen osoitus nyt siitä, että meillä on onneksi laaja ja leveä rinki käytettävissä ja vaikka useita pelaajia on samanaikaisesti pois, niin silti päteviä pelaajia löytyy vielä kokoonpanoon. Ja Mälli sai tietysti komean rajapyykin rikki, kun tuli vielä taktisena vaihtona sisään lisäajalla. Hattua täytyy nostaa, kun 50-vuotiaana on nyt pelannut Kolmosta", Halonen päätti.

HaPK Edustus pelaa seuraavan kerran keskiviikkona 22.7.2020, kun Haminan urheilukentälle saapuu vieraaksi Kouvolan Sudet.

HaPK:n kokoonpano:

Avaus: Joona Kulju (mv), Uku Tikerpuu, Atte Henriksson, Markus Lautala, Jonathan Kuva, Matias Olli, Simo Matilainen, Janne Hannula, Onur Celik, Joona Pasi, Ilmari Kontunen

Vaihdot: Teemu Pellinen (Hannula pois), Jonne Hannula (Celik pois), Jegor Vaguine (Pasi pois), Ari Mäenpää (Olli pois)

Penkillä: Luca Sven