Otteluraportti: Sarjapeli Union Plaani - HaPK Edustus 27.6.2020 (2-0)

28.6.2020

HaPK:n edustusjoukkue pelasi kolmannen sarjaottelunsa lauantaina 27.6.2020 suorastaan kuumissa olosuhteissa Heinolan urheilupuiston nurmella Union Plaanin vieraana. Kotijoukkue hallitsi kuumat olosuhteet vierailijoita paremmin ja heinolalaiset ottivat täydet kolme pistettä todella aneemisen kissaryhmän kustannuksella lukemin 2-0.

HaPK sai otteluun ihan hyvän alun, ensimmäinen kymmenminuuttinen näytti siltä, että vierasjoukkue ottaisi pelin hallintaansa. Heti alkuun kaksi peräkkäistä kulmapotkua, mutta niistä ei mitään vaarallista syntynyt. Avauskympin jälkeen hyvä ote katosi johonkin ja sen jälkeen ensimmäinen puoliaika olikin yhtä taapertamista. Plaani sai ottelun hallintaansa ja kissaryhmän esitys oli todella heikko. Peli-ilme oli huono, asenne ei ollut kunnossa eikä minkäänlaista taistelua nähty. Plaanikaan ei mitään järisyttävää todellakaan esittänyt, vaan otti ottelun haltuunsa nimenomaan huomattavasti paremmalla taisteluilmeellä ja asenteella. Kotijoukkue sai toisella kymmenminuuttisella kolme kulmapotkua, joista ei kuitenkaan sen kummempia tilanteita syntynyt. Ottelun avausmaali nähtiinkin sitten heti kellon käännyttyä ottelun kolmannelle kymmenminuuttiselle, kun 21. minuutilla Plaani siirtyi 1-0 johtoon. Heinolalaiset riistivät pallon heidän hyökkäyssuuntaansa nähden vasemman sivurajan tuntumassa HaPK:n puolustajalta ja käänsivät tilanteen nopeasti kohti kissamaalia. Plaanin vahva keskikenttäpelaaja kuljetti riiston jälkeen aina kuudentoista alueelle saakka ja pääsi laukomaan, mutta HaPK:n maalilla pelannut Tomi Kopra torjui laukauksen. Kakkospallo jäi kuitenkin boxiin pyörimään ja kun purkuyritys ei onnistunut, pääsi samainen kotijoukkueen keskikenttäpelaaja tälläämään pallon lähietäisyydeltä verkkoon. Maalin jälkeen ote säilyi Plaanilla ja kotijoukkue sai avausjaksolla vielä kuusi kulmapotkua, mutta nämä kissaryhmä hoiteli mallikkaasti. Yhden kulmapotkun vierasjoukkuekin sai toiseen päätyyn vielä jakson lopulla, mutta siitäkään ei tilannetta saatu rakennettua. Tauolle mentiin Plaanin 1-0 johdossa.

Puoliajalla kissojen päävalmentaja Saku Halonen kaivoi työkalupakistaan esille joukkueen herättelemiseen "hieman" normaalia äänekkäämmät keinot ja tauolla tehtiin myös kaksi vaihtoa. Toisen jakson peli-ilme olikin selvästi avausjaksoa parempi ja HaPK oli hyvin pelissä mukana, voisi sanoa vierasjoukkueen jopa hallinneen toista jaksoa ainakin ajoittain, mutta laadukkaille maalintekopaikoille ei ollut mitään asiaa.

Toisen jakson ensimmäinen mainittava tilanne nähtiin kissojen maalilla, kun Plaani sai 50. minuutilla vapaapotkun oikealta sivustalta. Erinomainen pallo vitosen viivan tuntumaan, josta heinolalaispelaaja puski pelivälineen kuitenkin yli vierailijoiden maalin. 52. minuutilla nähtiin tilanne Plaanin maalilla, kun Ilmari Kontusen antaman kulmapotkun jälkitilanteesta Jonathan Kuva pääsi laukomaan boxista, mutta laukaus suuntautui ohi kotijoukkueen maalin. 66. minuutilla Plaani sai pallon HaPK-maalin tolppaan vapaapotkun jälkitilanteesta, mutta tilannetta edelsi paitsio. HaPK pystyi toisella jaksolla rakentamaan muutaman mallikkaankin hyökkäyksen eritoten vasemmalta laidalta Jonathan Kuvan kautta, mutta viimeiset keskitykset ja syötöt laidalta maalin edustalle jättivät toivomisen varaa. Jokunen tilanteen poikanen syntyi myös kulmapotkujen jälkihässäköistä, mutta ei kuitenkaan mitään vaarallista. Plaani oli ratkaista ottelun 85. minuutilla läpiajosta, mutta Tomi Kopra kissamaalilla torjui viimeistely-yrityksen. HaPK sai lopussa hyvän paineen aikaiseksi kotijoukkueen kenttäpäätyyn ja viimeisellä lisäaikaminuutilla vielä kulman, johon luonnollisesti nostettiin kaikki pelaajat ylös ja maalivahti Kopra myös puoleen kenttään. Plaani onnistui kuitenkin purkamaan tilanteen ja tästä vastahyökkäyksestä tekemään myös ottelun toisen osuman kotijoukkueen hyökkääjän laittaessa pallon tyhjään kissamaaliin. Ottelu päättyi tähän maaliin ja näin pisteet jäivät Heinolaan lukemin 2-0.

Ottelun jälkeen HaPK:n päävalmentaja Saku Halosta ei hymyilyttänyt:

"Surkea esitys, tekisi mieli käyttää vähän voimakkaampiakin sanoja, mutta menköön nyt näillä. Ylivoimaisesti huonoin, mitä meiltä on nähty. Olen erittäin pettynyt, etukäteen ajateltuna tämä oli ensimmäinen ottelu meidän päävastustajiamme vastaan ja olimme todella surkeita. Ei siinä mitään, jos vastustaja olisi esittänyt aivan huikeita otteita, mutta siitäkään ei ollut kysymys. Hävisimme tämän ottelun jo avausjaksolla onnettomaan peli-ilmeeseemme, olimme täysin lapasia avausjaksolla ihan alkua lukuunottamatta. Tällaisella asenteella ja haluttomalla surffailulla ei voiteta ketään, se on ihan päivänselvää. Odotin joukkueen syttyvän ihan eri tavalla tähän kamppailuun ja taistelevan tosissaan pisteistä, mutta olin ikävä kyllä väärässä."

Kahdessa aikaisemmassa ottelussa HaPK loi runsaasti laadukkaita maalintekopaikkoja, Heinolassa niitä ei nähty ensimmäistäkään:

"Se kertoo esityksestämme kaiken. Ei yhtään ykkösluokan maalintekopaikkaa koko ottelun aikana. Kahdessa aikaisemmassa ottelussa ainakin etukäteen ajateltuna kovempia vastustajia vastaan niitä nähtiin yhteensä toistakymmentä. Vaikka piristyimme toiselle jaksolle ja jälkimmäisen puoliskon peli-ilme ja taisteluasenne olivat paljon parempia, ei me silti päästy paikoille. Uskallus pelata puuttui, roiskimme suureksi osaksi pitkää jo avausjaksolla ja odotimme ihmeitä. Emme me niin halua pelata emmekä me niin ole harjoitelleet. Okei, meiltä puuttui Heinolasta useampia avauksen pelaajia ja meidän ison profiilin pelaajia, mutta silti. Kyllä meillä oli kaikesta huolimatta sellainen ryhmä jalkeilla, jolla olisi pitänyt edes maalipaikoille päästä. Meidän potentiaalisesti parhaat pelaajat eivät olleet lähellekään parhaita eilen, se on ikävä fakta", Halonen totesi.

Halonen on mietteliäänä jatkoa ajatellen:

"Totta kai tämä laittaa miettimään asioita monelta kantilta. Seuraavaan otteluun nähdään varmasti muutoksia, se on päivänselvää. Yritetään löytää kentälle ne pelaajat, jotka ovat valmiita paiskimaan hommia ja laittamaan itsensä kunnolla likoon. Se on ihan ensimmäinen asia, jonka varaan kaikkea muuta voi sitten rakentaa. Tarvitsemme kentälle myös pelaajia, jotka uskaltavat pelata ja pitää palloa, eivätkä vain roiski sitä päämäärättömästi johonkin tai pelaa väkisin ahtaisiin tiloihin."

HaPK pelaa seuraavan ottelunsa ensi viikon lauantaina 4.7.2020, kun Haminan urheilukentällä klo 15.00 alkavassa ottelussa vierailee MP:n farmijoukkue Savilahden Urheilijat Mikkelistä.

Avaus: Tomi Kopra (mv), Teemu Pellinen, Uku Tikerpuu, Miikka Sahala, Veeti Klingberg, Ilmari Kontunen, Simo Matilainen, Janne Hannula, Mamet Mula, Joona Pasi, Juho Kiiski

Vaihdot: Jonathan Kuva (Mula pois), Markus Lautala (Matilainen pois), Matias Olli (Pasi pois), Jonne Hannula (Sahala pois), Erik Lahti (Kiiski pois)

Penkillä: Luca Sven (mv)