Otteluraportti: Sarja-avaus IPS - HaPK Edustus 14.6.2020 (1-0)

15.6.2020

HaPK:n edustusjoukkueen sarjakausi käynnistyi sunnuntaina 14.6.2020 vierasottelulla Imatralla IPS:n vieraana. Karhumäen kuumassa montussa miljoonien mäkäräisten keskellä pelattu ottelu oli erittäin tasainen ja kissaryhmä olisi esityksensä puolesta ansainnut vähintään tasapelipisteen, mutta IPS piti kaikki kolme pinnaa kotonaan voittaen kamppailun lukemin 1-0.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä. Ensimmäiset minuutit mentiin hieman tunnustellen, kotijoukkue rakenteli muutamia tilanteen tapaisia, mutta mitään konkreettista niistä ei syntynyt. 8. minuutilla kotijoukkueen pelaaja pääsi virittämään ensimmäisen laukauksen kohti HaPK:n maalia, mutta kissojen maalia vartioinut Joona Kulju torjui paristakymmenestä metristä tulleen laukauksen. Pikkuhiljaa jakson edetessä HaPK pääsi peliin paremmin ja paremmin mukaan ja ottelun yksi parhaista maalintekopaikoista nähtiin loistavan hyökkäyksen päätteeksi 14. minuutilla. Kissojen topparina hyvän ottelun pelannut Uku Tikerpuu antoi loistavan ristipallon vasemmalle sivustalle IPS-pakin selustaan, josta Mamet Mula irtosi ja pääsi kuljettamaan laidalta kuudentoista alueen sisäpuolelle. Mula tarjoili viereen hieman takaviistoon loistavan syötön, josta Joona Pasi pääsi tälläämään suoraan syötöstä, mutta laukaus painui tolppaa nuollen takakulmasta ohi. Vierailijoiden hyvä paine IPS-päädyssä jatkui ja kohta perään Saja Leigh tykitti 25. metristä laukauksen, jonka imatralaisveskari vaivoin torjui eteensä. Mamet Mula kaivoi irtopallon itselleen lähellä päätyrajaa ja tarjoili takaviistoon kuudentoista kaaren tuntumaan Ilmari Kontuselle, jonka vihainen laukaus nousi kuitenkin yli kotijoukkueen maalin. IPS oli lähimpänä maalintekoa 25. minuutilla oikealta sivulta saadun vapaapotkun jälkeen. Pallo kimpoili HaPK:n maalin lähettyvillä pelaajista ja tolpasta lopulta kuitenkin kissaveskari Kuljun näppeihin ja näin tilanne säilyi maalittomana. Heti perään HaPK rakensi jälleen hyvän hyökkäyksen, jonka pääarkkitehtinä toimi Saja Leigh, joka löysi hyvällä syötöllä keskisektorista Ilmari Kontusen. Kontunen nosti loistavan pallon IPS-puolustuksen selustaan ja Janne Hannula karkasi kotijoukkueen puolustuslinjalta. Kotijoukkueen maalivahti Mika Haakana tuli kuitenkin maaliltaan ulos ja jyräsi Hannulan todella rumasti kentän pintaan, polvi osui suoraan päähän ja Hannula retkahti kentän pintaan. Vaikka Haakana samaan aikaan osuessaan polvellaan Hannulaa päähän osui myös kädellään palloon, on vastaavanlaisista tilanteista aika monta kertaa viety palloa myös pilkulle. Tällä kertaa ei viety. Hannula vietiin niska vahvasti tuettuna Lappeenrannan sairaalaan tarkempiin tutkimuksiin, mutta onneksi mitään sen vakavampaa ei löytynyt ja Hannula kotiutui sairaalasta jo samana iltana.

Noin vartti ennen avausjakson päätöstä nähtiin kissoilta erinomainen maalintekotilanne. HaPK sai vasemmalta sivustalta vapaapotkun, jonka antoi Ilmari Kontunen. Kontusen loistava vapari tuli juuri oikeaan sektoriin, josta Saja Leigh pääsi puskemaan, mutta IPS-veskari sai juuri ja juuri sormiaan sen verran väliin, että pallo muutti suuntaa eikä painunut takakulmaan, vaan niukasti takakulmasta ohi. Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta vierasjoukkue sai vielä pienen hässäkän poikasen aikaiseksi, mutta kunnon laukausta ei pelaajaruuhkasta nähty. Aivan jakson lopulla HaPK rakensi vielä hienon tilanteen, kun Mamet Mula pelasi oikeaan laitaan Juho Kiiskelle, joka sai jalkansa vapaaksi 1v1 tilanteessa imatralaispuolustajaa vastaan ja antoi loistavan syötön maalin edustalle, mutta Matias Olli ei aivan osunut palloon maalin edustalla vapaasta paikasta, vaan IPS-pelaaja ehti tilanteeseen ensin. Kotijoukkue IPS:n tilanteet jakson loppupuolella olivat aika vähissä, pari kulmapotkua kotijoukkueella oli, joista ei kuitenkaan mitään vaarallista syntynyt. Todella tasaisella avauspuolikkaalla paremmat maalintekopaikat olivat IPS:n yhtä hässäkkää lukuunottamatta HaPK:lla, mutta tauolle mentiin kuitenkin 0-0 lukemissa.

Toinen jakso alkoi kissojen kannalta todella ikävästi, kun lopulta ottelun ainoaksi jäänyt osuma nähtiin 49. minuutilla. IPS:n pelaajan nosto vasemmalta laidalta maalille tuli HaPK-veskari Joona Kuljulle ja pallo piti helposti poimia näppeihin, mutta peliväline pyörähtikin ikävästi Kuljun käsistä ja tippui suoraan kuin tarjottimelle IPS:n Jesse Purhoselle, joka sai laittaa pallon parista metristä tyhjään kissamaaliin. Erittäin harmittava tilanne ja kun ottelu vielä ratkesi tällaiseen maaliin, syö se vielä entistä enemmän. Lipsahduksia tietysti sattuu aina silloin tällöin ja Joona Kulju pelasi muuten erinomaisen ottelun HaPK:n maalilla ollen varma otteissaan läpi ottelun. Harmillinen takaisku sekoitti vierasjoukkueen pasmat hetkeksi ja IPS hallitsi ottelua toisen puoliskon noin puoliväliin asti. Osansa oli varmasti myös tauon jälkeen kentälle tulleilla PEPO-avuilla Joona Viskarilla ja Mavin Viisaisella. Kotijoukkueen hallinta ei kuitenkaan konkretisoitunut vaarallisiksi maalintekotilanteiksi, vaan HaPK pystyi pitämään isännät pois todellisilta huippupaikoilta. Muutamia kulmia IPS sai, joista yksi 59. minuutilla tuli taka-alueelle ja sieltä kotijoukkueen pelaaja pääsi melko vapaasti puskemaan, mutta pusku nousi yli HaPK-maalin. Pari kertaa IPS:n pelaaja pääsi kokeilemaan myös laukaustaan kuudentoista sisäpuolelta, mutta osoite oli heikko eikä Kulju HaPK-maalilla joutunut kovin montaa kertaa edes torjuntatöihin.

Jakson loppua kohden HaPK jälleen piristyi vaikeamman hetken jälkeen ja kehitti vielä loppukirin, josta olisi voinut tasoituksenkin tehdä. 75. minuutilla vierailijat pelasivat hienon hyökkäyksen, jonka käynnisti kaksikko Saja Leigh ja Uku Tikerpuu. Kuljettamalla peliä ylös tuonut Tikerpuu antoi kahden IPS-pelaajan välistä hyvän syötön Ilmari Kontuselle, joka puolestaan pelasi oikealta laidalta Markus Lautalan vapaaksi. Lautala pääsi etenemään laidalta ja antoi keskityksen maalille, mutta Joona Pasin volley-yritys ei osunut aivan kunnolla kohdalleen ja laukaus ei suuntautunut maalia kohti. Jatkotilanteesta HaPK toimitti vielä keskityspallon maalille, mutta Mamet Mulan pusku nousi metrin verran yli kotijoukkueen maalin. 81. minuutilla HaPK käänsi nopeasti pelin ylöspäin IPS:n vapaapotkun jälkeen, Joona Pasi kuljetti kohti imatralaisten puolustuslinjaa ja vapautti pystyjuoksun tehneen Mamet Mulan tekopaikkaan, mutta Mulan laukaus boxin sisältä jäi hieman löysäksi eikä kotijoukkueen maalivahdilla ollut vaikeuksia torjunnassaan. Aivan ottelun loppuhetkillä ei enää kunnollisia maalipaikkoja nähty ja näin ottelu päättyi IPS:n 1-0 voittoon.

Sarja-avauksesta ei siis pisteitä irronnut, päävalmentaja Saku Halosen kommentit ottelusta:

"Kyllä ketuttaa, olisimme ansainneet ottelusta pisteen. Tasapeli olisi varmasti ollut ihan oikeutettu tulos. Todella tasainen ottelu, kummallakin joukkueella oli vahvat ja vähän heikommat hetkensä. Ensimmäisellä puoliajalla vaarallisemmat paikat olivat meillä sitä yhtä IPS:n maalinedushässäkkää lukuunottamatta. Kyllähän noista meidän muutamasta paikasta olisi pitänyt vähintään yksi tehdä. Hannulan telominen oli tietysti myös siinä ja tässä, ei varmaan olisi ollut suuri vääryys jos siitä pilkku olisi tuomittu. Toisella jaksolla meillä oli hankala vaihe jakson alusta sinne puoliväliin asti, mutta sitten taas piristyimme. IPS:n PEPO-avut tulivat vahvasti peliin mukaan ja olivat varmasti osaltaan syynä siihen, että kotijoukkue hallitsi toisen jakson alkua. Varmaan se todella harmillinen maalikin vaikutti peliimme, vähän lamaannuimme siitä. Harmittaa kyllä joukkueen puolesta, teimme ison työn ja pelasimme kelpo pelin, mutta emme saaneet mitään tuliaisiksi. Veskarimme Kuljun puolesta harmittaa erityisesti, hän pelasi muuten erittäin varmasti läpi ottelun".

HaPK:n riveissä nähtiin runsaasti nuoria Kolmosen tasolla debyyttinsä tehneitä pelaajia:

"Avauskokoonpanosta viisi pelaajaa tekivät debyyttinsä Kolmosessa ja hyvin tekivätkin. Pojat ovat ansainneet vastuuta eikä heidän otteissaan ollut minkäänlaista jännitystä havaittavissa. Penkillä oli vielä kolme debytanttia lisää, joista tällä kertaa yksi sai myös minuutteja. Kuusi debytanttia siis yhdessä ottelussa on paljon, mutta se kertoo myös siitä, miten ison roolin nuoret pelaajamme ovat ottaneet", Halonen toteaa.

HaPK pelaa seuraavan kerran juhannuksen jälkeen keskiviikkona, kun kotiavaukseen saapuu vieraaksi PeKa.

"Sarja alkoi todella yllätyksellisillä tuloksilla, kukaan tuskin uskoi PeKa:n häviävän kotonaan LaPa:lle. Myös toinen ennakkosuosikki Sudet hävisi avausottelunsa. Saamme varmasti juhannuksen jälkeiseen peliin ärsytetyn PeKan vieraaksemme. Kaikki paineet ovat heillä", Halonen päättää.

Avaus: Joona Kulju (mv), Uku Tikerpuu, Atte Henriksson, Anton Talsi, Veeti Klingberg, Ilmari Kontunen, Saja Leigh, Janne Hannula, Mamet Mula, Juho Kiiski ja Joona Pasi

Vaihdot: Matias Olli (Hannula pois), Markus Lautala (Kiiski pois), Miikka Sahala (Talsi pois), Jani Jokela (Olli pois), Jussi Larvio (Kontunen pois)

Penkillä: Simo Matilainen ja Luca Sven (mv)