LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli KoPa - HaPK Edustus (3-2)

25.9.2022

HaPK:n edustusjoukkue matkasi eilen lauantaina 24.9.2022 vierasotteluun Kotajärvelle KoPa:n vieraaksi. Kymmenen ottelun tappioton putki, joista voittoja yhdeksän, katkesi Kotajärven hieman postimerkkiä isommalla ja surkeakuntoisella kentällä KoPa:n 3-2 voittoon.

Kotajärvi tiedettiin monellakin tapaa täysin ainutlaatuiseksi paikaksi pelata, mutta kentän kunto oli silti epämiellyttävä yllätys. Erittäin epätasainen, pehmeä ja savinen pelialusta, jota mm. myyrät olivat mukavasti muokanneet, ei millään tapaa suosinut taitavampaa ja pelaavampaa vierasjoukkuetta. Kun vielä ruohonleikkurikin oli sopivasti rikki, oli nurmi paikka paikoin niin pitkä, ettei pelaajien kenkiä erottanut nurmen seasta.

HaPK sai otteluun hyvän alun, kun jo neljännellä minuutilla vierailijat siirtyivät 1-0 johtoon. Riku Päivähonka pääsi vasemmalta laidalta etenemään boxin sisäpuolelle ja poikittaissyöttö maalin edustalle tavoitti Caner Mulan, joka laukoi pallon läheltä KoPa:n verkkoon. Pari minuuttia myöhemmin toinen osuma oli lähellä, kun Mula tarjoili takaviistoon hyvän syötön Lennart Voikarille, mutta Voikarin laukaus painui ylärimaa nuollen yli kotijoukkueen maalin.

KoPa tuli tasoihin kahdeksannella minuutilla. HaPK hävisi kaksinkamppailutilanteen keskialueella, jonka seurauksena KoPa pääsi iskemään vastaan. Niko Lignell sai pallon hieman paitsiolta haiskahtaneessa tilanteessa ja laukoi pelivälineen kuudentoista alueen kaaren tuntumasta alakulmaan ohi Tomi Kopran. Heti KoPa:n maalin jälkeen nähtiin hyvä tilanne toisessa päässä, kun Joonatan Lassila vapautti Lennart Voikarin tekopaikkaan. Voikar nosti pallon yli vastaan tulleen KoPa-veskarin, mutta HaPK:n epäonneksi nosto suuntautui hieman ohi KoPa:n maalin.

14. minuutilla Caner Mula vapautti Joona Pasin läpiajoon. Pasi pääsi nokikkain kotijoukkueen maalilla pelanneen Mikko Kaartisen kanssa, mutta Kaartinen veti pidemmän korren torjumalla Pasin lähietäisyydeltä tulleen laukauksen. Viitisen minuuttia myöhemmin kotijoukkue KoPa siirtyi 2-1 johtoon. KoPa sai vapaapotkun keskialueelta, joka annettiin HaPK:n boxiin. Kotijoukkueen Henrik Karvinen runnoi itsensä HaPK-pelaajien estelyistä huolimatta tekopaikkaan ja pääsi lopulta aivan liian helposti ja vapaasti siirtämään pallon läheltä Kissojen maaliin.

Ensimmäisen puoliajan loppupuolella nähtiin vielä tilanteita kummassakin päädyssä. 33. minuutilla KoPa pääsi päivänselvän paitsion jälkeen vaaralliseen tekopaikkaan, mutta HaPK-veskari Kopra torjui erinomaisesti lähietäisyydeltä tulleen laukauksen. Pari minuuttia tämän jälkeen HaPK sai vapaapotkun hyvästä paikasta, jonka laukoi Lennart Voikar. Mikko Kaartinen KoPa:n maalilla torjui laukauksen eteensä ja kakkospalloon pääsi ensimmäisenä Joona Pasi, jonka ohjaus kuitenkin epäonnistui ja KoPa-pelaaja pääsi lopulta peittämään Pasin viimeistely-yrityksen. KoPa pääsi vielä kahden erikoistilanteen voimin vierailemaan Kissojen boxissa, mutta vaarallisia tilanteita näistä ei syntynyt. HaPK:n tilanteet jakson lopulla jäivät myös vähiin, lähes täydellisestä hallinnasta huolimatta pienellä ja huonolla kentällä oli erittäin vaikea päästä ykkösluokan maalipaikoille yhdeksän, ajoittain jopa kymmenen pelaajan puolustusmuuria vastaan. Näin tauolle mentiin KoPa:n 2-1 johdossa.

Toisen jakson alkuun HaPK tuli pirteästi. Caner Mula vapautti Tino Kasurisen oikealta läpi ja Kasurinen paineli aina boxiin asti, mutta laukaus nousi vajaan metrin yli kotijoukkueen maalin. Koko toinen jakso oli vielä ensimmäistäkin selvemmin Kissojen ylivertaista myllytystä, mutta kuten avausjaksollakin, oli huippupaikoille pääseminen todella vaikeaa kotijoukkueen puolustaessa maaliaan lähes muurinomaisessa muodostelmassa.

Kun HaPK:n myllytys ei tuottanut tulosta, tapahtui se pahin mahdollinen toisessa kenttäpäädyssä. Yksi KoPa:n harvoista vastahyökkäyksistä toisella jaksolla johti vapaapotkuun Kissojen kenttäpuoliskolta. Käsittämätön nukahdus vartiointitilanteessa johti siihen, että peräti kaksi KoPa:n pelaaja oli aivan vapaana HaPK:n maalin edustalla. Tämäkin tilanne haiskahti paitsiolta, mutta paitsiosäännöstä kuten monesta muustakin sääntöpykälästä nähtiin Kotajärvellä hyvin omintakeisia tulkintoja Miika Pahkalan johtamalta tuomarikolmikolta. Joka tapauksessa KoPa:n Antti Kuokkanen sai loppujen lopuksi sutia pallon HaPK-maalin edustalta rauhassa verkkoon ja näin KoPa siirtyi jo 3-1 johtoon.

KoPa:n kolmannen maalin jälkeen HaPK:n hyökkäysten vyöry sen kuin jatkui kohti kotijoukkueen maalia, mutta edelleen huipputonteille pääsy oli vaikeaa. Joona Pasi pääsi laukomaan 72. minuutilla boxin rajan tuntumasta, mutta tämän kuten lukuisat muutkin kauempaa tulleet laukaukset KoPa onnistui blokkaamaan. Pari minuuttia myöhemmin Topi Pohjankoski toimitti vasemmalta laidalta hyvän pallon boxiin, mutta jatkajaa ei maalin edustalta löytynyt. 79. minuutilla KoPa-veskari joutui rikkomaan läpi päässyttä Joona Pasia sillä seurauksella, että kaikista erikoisuuksista huolimatta erotuomari Pahkalan oli pakko viedä tilanteesta pallo pilkulle. Rankkarin laukoi varmasti sisään Nico Pietiläinen ja näin HaPK tuli maalin päähän.

Ankara myllytys jatkui kavennusosuman jälkeenkin ja 84. minuutilla tasoitus oli lähellä. Joona Pasi pääsi laukomaan boxista läpiajon päätteeksi, mutta Mikko Kaartinen KoPa-maalilla venyi hyvään torjuntaan. Lennart Voikar pääsi vielä saman tilanteen jatkopaineesta laukomaan, mutta Voikarin laukauksen Kaartinen torjui kulmaksi. Kulmapotkusta pääsi vielä Caner Mula puskemaan, mutta pusku jäi hieman voimattomaksi ja Kaartinen nappasi pallon helposti näppeihinsä. Vielä lisäajalla HaPK rakensi huippupaikan, kun Nico Pietiläinen jatkoi päällään keskityspallon Joona Pasille, joka pääsi vitosen viivalta laukomaan täysin vapaasti. Laukaus suoraan ilmasta kuitenkin epäonnistui ja painui yli KoPa-maalin. Kovasta painostuksesta huolimatta HaPK ei pystynyt tasoitusosumaa tekemään ja näin kauden toinen tappio oli tosiasia KoPa:n voittaessa ottelun 3-2.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli erittäin pettynyt ottelun jälkeen:

”Äärimmäisen kova pettymys, mitä tähän muuta voi sanoa. Eihän tällaisella kentällä tosin pitäisi edes Kolmosen otteluita pelata, ei tällä pelillä ollut paljon jalkapallon kanssa tekemistä. Surkea ja epätasainen alusta vei meiltä pelaavana ja taitavana joukkueena parhaan terän pois. Kai se sitten oli tarkoituskin ja onhan se kotietu sekin. Vastustaja puolusti yhdeksällä, jopa kymmenellä pelaajalla oman maalinsa edessä ja teki sen toki hyvin. Kyllähän me peliä hallitsimme ja pyöritimme mielin määrin, mutta ykkösluokan paikoille oli todella vaikea päästä. Se, mihin emme pystyneet vastaamaan, oli KoPa:n kaksinkamppailupelaaminen. Jäimme liian pehmeiksi useissa tilanteissa ja tällaisella kentällä tuo kaksinkamppailupelaaminen vielä korostui. Erikoistilannemaalit eivät tulleet yllätyksenä, tiesimme kyllä, että jokaisesta paikan puolikkaastakin KoPa toimittaa palloa boxiin. Tilanteet, joista KoPa maalinsa teki, olivat meiltä surkeasti puolustettuja. Ei vaan voi nukahtaa ja hukata omaa miestään noin helposti, kuin miten ne nyt hukkasimme”, Halonen puhisi.

HaPK:n Tino Kasurinen oli myös pettynyt joukkueensa ilmeeseen:

”Saatiin hyvä alku pelille, kun teimme jo ensimmäisillä minuuteilla johtomaalin. Peli ei kuitenkaan lähtenyt kunnolla rullaamaan siitä huolimatta. Asenne oli huono koko joukkueella, se näkyi hävittyinä kaksinkamppailuina koko pelin ajan. Kaveri puolusti myös hyvin maaliaan ja kunnon paikoille oli tosi vaikea päästä. Huono ja pieni kenttä oli myös todella vaikea meidän pelityylille. Mutta kaikki kunnia KoPa:lle, he puolustivat hyvin koko ottelun ajan ja sitä kautta ottivat ansaitun voiton”, Kasurinen totesi.

Tomi Kopra (mv), Joonatan Lassila, Ville Piispa, Teemu Pätäri, Kimi Kolsi, Lennart Voikar, Olli Kokkonen, Tino Kasurinen, Riku Päivähonka, Joona Pasi, Caner Mula

Nico Pietiläinen (Kokkonen pois), Topi Pohjankoski (Päivähonka pois)