LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - IPS (5-1)

16.6.2022

HaPK:n edustusjoukkue jatkoi tiivistä pelitahtiaan eilen keskiviikkona 15.6.2022 kolmannen peräkkäisen kotiottelun merkeissä. Sarjan kärkipään kamppailussa HaPK kohtasi sarjassa toisena ennen illan ottelua olleen Imatran Palloseuran (IPS).

HaPK aloitti ottelun erinomaisesti ja jo toisella peliminuutilla Nico Pietiläinen pääsi kokeilemaan laukaustaan boxin sisäpuolelta, mutta laukaus epäonnistui ja nousi reilusti yli maalin. Avausmaali nähtiin 11. minuutilla ja se oli vähintään ansaittu loistavan alun jälkeen. Topparin paikalla tässä ottelussa pelannut Lennart Voikar avasi isolla syötöllä oikeaan laitaan, johon Nico Pietiläinen teki hyvän syvyysjuoksun. Pietiläinen voitti pallon itselleen lähellä päätyrajaa ja lähetti keskityksen boxiin, jossa Kimi Kolsi oli päineen pallossa ensimmäisenä. Kolsi tiputti pelivälineen vierelleen Joona Pasille, joka laukoi pallon vasurillaan ohi IPS-veskari Anton Kylkilahden.

18. minuutilla toinen osuma oli lähellä, kun nopean hyökkäyksen päätteeksi Kimi Kolsi pääsi kokeilemaan, mutta laukaus suuntautui ohi vierasjoukkueen maalin. Heti perään Topi Pohjankoski riisti pallon imatralaispelaajalta, käytti sen Kolsilla, joka puolestaan vapautti Nico Pietiläisen hyvään laukaisupaikkaan, mutta Anton Kylkilahti IPS-maalilla torjui Pietiläisen laukauksen. 23. minuutilla HaPK siirtyi kahden maalin johtoon. Olli Kokkonen teki keskialueella erinomaisen riiston ja pelasi pallon Kimi Kolsille. Kolsi suojasi vahvasti palloa eikä IPS-pelaaja yrityksistään huolimatta pystynyt horjuttamaan Kolsin tasapainoa, vaan Kolsi tarjoili boxiin hyvän tekopaikan Pietiläiselle, joka naulasi pallon tarkasti alakulmaan.

25. minuutilla IPS rakensi avausjakson ensimmäisen ja samalla ehkä parhaan maalintekopaikkansa. Vierasjoukkueen laitapelaaja teki oikealla syvyysjuoksun Kissapuolustajan selustaan ja sai hyvän pallon juoksulinjalleen. Takaviistosyöttö kuudentoista alueen rajan tuntumaan tavoitti imatralaispelaajan, jonka laukaus suuntautui kuitenkin ohi kotijoukkueen maalin. 29. minuutilla Olli Kokkonen pääsi kokeilemaan kulman jälkitilanteesta boxin rajan tuntumasta, mutta laukaus nousi niukasti yli IPS-maalin. Heti perään Kokkonen riisti pallon jälleen keskialueella IPS-pelaajalta tarjoillen hyvän syötön Nico Pietiläiselle, joka löysi vitosen viivalta Kimi Kolsin. jonka laukauksen tielle Anton Kylkilahti venyi komeasti. Tilanteesta seuranneen kulman antoi Kolsi ja Saja Leigh pääsi hyvästä paikasta puskemaan, mutta pusku suuntautui ohi vierailijoiden maalin.

32. minuutilla käynnistyi hyökkäys, joka johti lopulta rangaistuspotkuun ja sitä kautta HaPK:n kolmanteen osumaan. Lennart Voikar avasi Joona Pasille, joka keskitti pallon boxiin Nico Pietiläiselle. Pietiläinen tiputti alapuolelleen Kimi Kolsille, jonka selkään IPS-pelaaja ajeli sellaisella vauhdilla, ettei erotuomari Saku Metsämuurolle jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin viedä pallo pilkulle. Pilkun laukoi varmasti sisään Pietiläinen ja näin kotijoukkue karkasi jo kolmen maalin johtoon.

HaPK:n kolmannen maalin jälkeen nähtiin 39. minuutilla IPS.n sivuvapaapotku oikealta sivustalta, joka annettiin sisäänpäin kiertävänä boxiin ja vierasjoukkueen pelaaja pääsi läheltä ohjaamaan, mutta Tomi Kopra Kissojen maalilla oli hereillä ja torjui imatralaispelaajan ohjauksen. Pari minuuttia myöhemmin HaPK:n alakerrassa sattui epätasaisella ja pomppuisella alustalla pallonmenetys, jonka jälkeen IPS:n Jari Reponen pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta Kopra venyi komeaan torjuntaan pitäen maalinsa puhtaana. Näin tauolle mentiin HaPK:n komeassa 3-0 johdossa.

Kotijoukkue pelasi kaiken kaikkiaan erinomaisen avausjakson. HaPK tylsytti terän IPS:n pelistä täydellisesti aktiivisella otteellaan ja oli itse koko ajan vaarallinen hyökkäyssuuntaan. Kolmen tehdyn maalin lisäksi paikkoja oli useampaankin osumaan.

Toisella jaksolla HaPK:n peli hieman passivoitui liikaa, vaikka se ei missään nimessä ollut tarkoitus. Kolmen maalin johtoasemassa näin kuitenkin helposti tapahtuu ja IPS sai hieman otetta, mutta ajoittaisesta näennäisestä pallonhallinnasta huolimatta IPS ei maalipaikoilla juhlinut toisella puoliajallakaan.

Toisen jakson ensimmäinen paikka nähtiin 55. minuutilla Kimi Kolsin antamasta kulmapotkusta. Nico Pietiläinen pääsi hyvästä paikasta puskemaan, mutta pusku suuntautui hieman ohi takakulmasta. Pari minuuttia myöhemmin HaPK iski neljännen osuman, joka oli viimeistään ottelun lopullinen ratkaisu. Kolsi pelasi pallon hyökkääjän tontilta hieman alempaa palloa hakemaan tulleelle Pietiläiselle, joka jatkoi erinomaisesti yhdellä kosketuksella syvyysjuoksun hieman kauempaa tehneelle Joona Pasille. Pasi karkasi läpiajoon eikä erehtynyt, vaan sijoitti pelivälineen tarkasti alakulmaan ohi IPS-veskari Anton Kylkilahden.

Kissojen neljäs maali katkaisi viimeistään myös IPS:n selkärangan ja vaikka imatralaisvieraat ajoittain pitivät palloa HaPK:n valuessa hieman alemmas, mitään vaarallista IPS ei kuitenkaan saanut aikaiseksi. 69. minuutilla HaPK iski taas terävästi pallonriiston jälkeen ja Olli Kokkonen vapautti Joona Pasin jälleen läpiajoon. Pasi karkasi puolesta kentästä IPS-toppareilta ja chippasi pallon tyylikkäästi yli Kylkilahden ja viimeisteli näin hattutemppunsa.

IPS:n lohdutusosuma nähtiin 75. minuutilla, kun HaPK lahjoitti pallon omassa boxissaan IPS:n Kalle Reposelle, joka onnistui tarkalla laukauksellaan ohittamaan Tomi Kopran. Viimeisen vartin aikana nähtiin HaPK:n osalta vielä muutamia kulmia ja puolittaisia tilanteita, jotka eivät kuitenkaan varsinaisiin laatupaikkoihin johtaneet. Vierailijatkaan eivät enää maalipaikoille päässeet, lisäajan hyvästä paikasta tullut vapaapotkukin kilpistyi Kissojen muuriin. Erotuomari Metsämuurosen viheltäessä neljän lisäaikaminuutin jälkeen pilliinsä pääsi HaPK juhlimaan komeaa 5-1 voittoa.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli luonnollisesti erittäin tyytyväinen joukkueensa otteisiin:

”Loistava peli meiltä, erittäin hyvä esitys. Pelisuunnitelmamme toimi erinomaisesti, teimme omalla hyvällä tekemisellämme IPS:sta vaisun. Varsinkin avausjakso oli lähes täydellinen, muutama virhe siihen mahtui pomppuisella kentällä, mutta ei juuri muuta. Olimme todella vaarallisia koko ajan omissa hyökkäyksissämme ja loimme useita paikkoja. Prässimme toimi myös todella hyvin ja saimme aika paljon riistoja yläalueella. Toiselle jaksolle vähän valuimme alemmas, kuin mitä oli tarkoitus, mutta ei IPS missään vaiheessa pystynyt voittoamme uhkaamaan. Loistava tulos, paljon onnistumisia ja iloista peliä, ei voi olla kuin erittäin tyytyväinen”, Halonen myhäili.

HaPK:n neljän pelaajan puolustuslinjassa vasempana pakkina aloittanut ja hyvän ottelun pelannut Lauri Labbas antoi myös kommentit pelin jälkeen:

”Vähän piti oudompaan pelipaikkaan ensin totutella, mutta selvisin lopulta kuitenkin ihan hyvin. Koko ajan oli sellainen tunne, että olimme jokaisella osa-alueella vastustajaa parempia ja tuloskin oli lopulta sen mukainen”, Labbas totesi.

Hesburger Hamina palkitsi jälleen molemmista joukkueista nälkäisimmät pelaajat. IPS:n palkinnon pokkasi Jari Reponen ja kotijoukkueelta puolestaan hattutempun tehnyt Joona Pasi.

Tomi Kopra (mv), Lennart Voikar, Joonatan Lassila, Lauri Labbas, Tino Kasurinen, Kimi Kolsi, Saja Leigh, Topi Pohjankoski, Joona Pasi, Nico Pietiläinen, Olli Kokkonen

Tino Aalto (Leigh pois), Mamet Mula (Pietiläinen pois), Jonne Hannula (Pasi pois), Tatu Kaitainen (Pohjankoski pois), Aarno Rämä (Labbas pois)