LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - KoPa (3-1)

12.6.2022

HaPK:n edustusjoukkueen ottelut Itäisen alueen Kolmosessa jatkuivat eilen lauantaina 11.6.2022 toisella peräkkäisellä kotiottelulla. Haminan urheilukentän valitettavan huonokuntoisella nurmella vieraili sarjanousija Kotajärven Pallo (KoPa).

Pelin kuva oli selvä alusta alkaen. KoPa vetäytyi yhdeksällä pelaajalla alas omalle kuudentoista alueen rajalle jättäen yhden hyökkääjän kyttäämään mahdollisia vastahyökkäyksiä. HaPK hallitsi peliä mielin määrin ja yritti murtaa KoPa:n puolustusmuuria. Tähän Kissaryhmä oli toki varautunutkin ja samaa päästiin harjoittelemaan jo edellisessä ottelussa RPS Lionsia vastaan. Se täytyy toki KoPa:n kunniaksi todeta, että heidän matala puolustusblokkinsa toimi paljon paremmin kuin RPS Lionsin vastaava.

Kotijoukkue sai pallon maaliin jo kolmannella minuutilla, mutta ottelun luvalla sanoen heikosti tuominnut erotuomari Matti Paakkinen näki tilanteessa Joona Pasilla käsivirheen ja näin hieno osuma hylättiin. Heti tämän hylätyn maalin jälkeen vierasjoukkue KoPa sai kulmapotkun, joka tuli vaarallisesti taka-alueelle ja vierailijoiden Tino Kopra pääsi lähietäisyydeltä puskemaan. HaPK:n maalilla torjuntavuorossa ollut Olli Suortti torjui kuitenkin Kopran puskun.

Viidennellä minuutilla HaPK pääsi nopeaan hyökkäykseen Joona Pasin toimesta. Pasin pitkä kuljetus päättyi syöttöön maalin edustalle kohti Olli Kokkosta, mutta Kokkonen ei tähän palloon ehtinyt ja tilanne kuivui kasaan. Yhdeksän minuutin kohdalla Topi Pohjankoski pääsi kokeilemaan laukaustaan paristakymmenestä metristä, mutta KoPa:n maalia vartioinut Isto Tapioharju torjui laukauksen kulmaksi. Kulmasta ei mitään vaarallista syntynyt, vaan se leijaili koko pelaajapakan yli. Muutama minuutti myöhemmin HaPK sai jälleen kulmapotkun ja Joona Pasi pääsi kakkospallosta laukomaan boxin sisältä, mutta laukaus suuntautui metrin verran ohi KoPa-maalin. Pari minuuttia tästä oli Kimi Kolsin vuoro kokeilla laukaustaan boxin ulkopuolelta, mutta tämänkin laukauksen KoPa-veskari Tapioharju torjui.

23. minuutilla Tino Kasurinen pelasi Joona Pasin vauhtiin oikealta laitakaistalta. Pasi käänsi pallon keskustaan pilkun tuntumaan Nico Pietiläiselle, joka pudotti vielä alapuolelleen Olli Kokkoselle. Kokkosen laukaus jäi kuitenkin löysäksi ja Tapioharju KoPa:n maalilla pääsi näin helpolla torjunnassaan. 26. minuutilla nähtiin lopulta avausmaali, joka syntyi hienon hyökkäyksen päätteeksi. Joonatan Lassila antoi hyvän syötön kymppialueelle KoPa:n puolustuslinjan eteen Nico Pietiläiselle, joka pääsi kääntymään ja antamaan KoPa-pelaajien välistä vapauttavan syötön Tino Kasuriselle. Kasurinen paineli oikealta laidalta boxiin ja antoi matalan syötön maalin eteen, josta Olli Kokkonen ohjasi pelivälineen sisään. Hieno maali ja ansaittu 1-0 johto kotijoukkueelle. Maaliin johtanut hyökkäys oli ensimmäisen puoliajan ainoita tilanteita, jolloin HaPK pystyi pelaamaan KoPa:n tiiviin puolustusmuodon sisään.

Avausjakso mentiin loppuun Kissojen pyörittäessä peliä ja KoPa:n ottaessa vastaan. Oli kulmia, muutamia vapareita, jokunen kaukolaukaus ja useampiakin hyviä hyökkäysaihioita, mutta vaarallisia tilanteita näistä ei syntynyt. KoPa onnistui pitämään HaPK:n pois ykkösluokan maalintekosektoreilta. Kissojen pallollinen peli oli hieman hidasta ja se osaltaan helpotti vierasjoukkueen puolustusmuurin tiiviinä pitämistä. Tauolle mentiin HaPK:n 1-0 johdossa.

Puoliajalla korostettiin malttia ja kärsivällisyyttä ja ennen kaikkea sitä, että tempoa pitää pystyä nostamaan, jotta KoPa:n tiivis muuri saadaan revittyä auki ja muodon sisään on mahdollista pelata useammin. HaPK tuli toiselle jaksolle erittäin pirteästi ja ratkaisi ottelun toisen jakson ensimmäisellä vartilla.

49. minuutilla HaPK siirtyi 2-0 johtoon. Topi Pohjankoski pelasi vasemmalta pallon boxiin Nico Pietiläiselle, jonka laukauksen KoPa-veskari Tapioharju torjui. Tapioharju ei kuitenkaan pystynyt liimaamaan palloa näppeihinsä, vaan kakkospallo tipahti suoraan Joona Pasin jalkoihin ja Pasi tuikkasi irtopallon läheltä sisään. Lopullinen ratkaisu nähtiin 59. minuutilla, kun Kimi Kolsi purjehti keskialueen pallonriiston jälkeen aina kuudentoista alueen sisäpuolelle asti ja laukoi kuljetuksensa päätteeksi pallon tarkasti takakulmaan ja tilanteeksi 3-0.

61. minuutilla Nico Pietiläinen pääsi kokeilemaan Olli Kokkosen syötöstä hieman kuudentoista alueen ulkopuolelta, mutta laukaus nousi niukasti yli vierailijoiden maalin. Hetkeä myöhemmin Ilmari Kontunen pääsi laukomaan samoilta etäisyyksiltä, mutta tämäkin laukaus painui hieman yli KoPa-maalin.

Toisen jakson viimeinen vartti oli sekavaa pelaamista HaPK:lta ja hyvä ote kadotettiin huolimattoman pallollisen pelaamisen ja helppojen menetysten seurauksena. KoPa sai loppua kohden hieman otetta noustuaan poterostaan hieman ylemmäs ja kun HaPK tarjoili palloa vierasjoukkueelle välillä oikein urakalla, käytti KoPa tilanteet hyväkseen kehitellen muutaman hyvän tilanteen Kissojen maalille. Viimeisen kymmenen minuuttia sekä lisäajan HaPK pelasi vielä vajaalla, joka tietysti osaltaan edesauttoi vierasjoukkueen pientä hallintavaihetta. Erotuomari Paakkinen keksi kaivaa HaPK-toppari Uku Tikerpuulle toisen keltaisen kortin vähintään kyseenalaisesta tilanteesta ja näin kotijoukkue joutui muuttamaan ryhmitystään ja pelaamaan lopun kymmenellä pelaajalla. HaPK:n maalilla pelannut Olli Suortti esitti muutaman hyvän torjunnan KoPa:n luotua lopussa muutamia paikkoja, mutta aivan loppuun asti Suortin nollapeli ei kestänyt. Kolmannella lisäaikaminuutilla ylärimasta kimmonnut kakkospallo tipahti suoraan KoPa:n Jalmari Jantuselle, joka laittoi pallon läheltä tyhjään maaliin. Tämän osuman jälkeen Paakkinen vihelsi viimeisen kerran pilliinsä ja näin täydet kolme pistettä HaPK:lle numeroin 3-1.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli tyytyväinen voittoon, mutta peliesitys kokonaisuutena jätti hieman mietittävää:

”Tietysti voittoon pitää olla aina tyytyväinen, se on loppujen lopuksi ihan sama, miten ne pisteet otetaan. Peli oli kuitenkin tietyllä tapaa vaikea, taas pelattiin yhdeksän miehen puolustusmuuria vastaan ja KoPa puolusti kyllä paljon paremmin kuin RPS edellisessä ottelussa. Meidän pelimme oli ajoittain vähän hidasta, pysäytimme peliä turhaan emmekä pystyneet liikuttamaan palloa riittävän nopeasti. Siksi emme päässeet juurikaan KoPa:n muodon sisään, vaan jouduimme pelaamaan aika paljon muodon ulkopuolella. Toiselle jaksolle tulimme pirteästi ja pystyimme nostamaan tempoa sen verran, että vastustajan muoto avautui ja pääsimme puhkomaan keskustasta maaleihin johtaneet tilanteet. Vähän ehkä nihkeä esitys ja viimeinen vartti oli huono, mutta toki peli oli siinä kohtaa jo ratkennut. Hyvä merkki kuitenkin, että pystymme voittamaan myös vähän heikompana päivänä”, Halonen totesi.

Kissojen keskikentällä pelannut ja avausmaalin viimeistellyt Olli Kokkonen oli myös tyytyväinen voittoon ja tärkeimpään eli kolmeen pisteeseen:

”Peli alkoi vähän nihkeästi ja varsinkin ensimmäisellä jaksolla oli vaikea löytää tiloja keskeltä. Jouduimme aika paljon kierrättämään palloa puolelta toiselle, ennen kuin pääsimme hyökkäyskolmannekselle. Mutta vaikka peli oli vähän nihkeää niin tärkein oli kuitenkin voitto ja siitä saadut kolme pistettä”, Kokkonen kertoi.

Hesburger Hamina palkitsi jälleen kummastakin joukkueesta nälkäisimmät pelaajat. Vierasjoukkue KoPa:lta palkittiin topparina luutinut Niko Pyyhtiä ja HaPK:n palkinnon nappasi tällä kertaa Joonatan Lassila.

Olli Suortti (mv), Joonatan Lassila, Uku Tikerpuu, Tino Aalto, Kimi Kolsi, Ilmari Kontunen, Olli Kokkonen, Topi Pohjankoski, Tino Kasurinen, Nico Pietiläinen, Joona Pasi

Jonne Hannula (Pietiläinen pois), Lauri Labbas (Kokkonen pois), Tatu Kaitainen (Kontunen pois), Japi Luttinen (Pasi pois)