LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli KJP - HaPK Edustus (2-2)

30.4.2022

HaPK:n edustusjoukkueen kauden toinen sarjaottelu pelattiin eilen perjantaina 29.4.2022 Kouvolassa Sarkolan tekonurmella KJP:n vieraana. Kumpikin joukkue aloitti kautensa voitolla, sillä KJP haki avauskierroksella Mikkelistä vierasvoiton SavU:n kustannuksella ja HaPK kaatoi puolestaan avausottelussaan MyPa:n.

KJP:a ei ole moni nostanut aivan kärkijoukkueiden joukkoon sarjaennakoissa, mutta HaPK:n riveissä kouvolalaisten vaarallisuus kyllä tiedettiin. Joukkueen kokenut runko vielä vahvistui entisestään tälle kaudelle ja lisäksi mukana on muutamia jo nyt hyvällä tasolla pelaavia nuoria pelaajia. KJP:n suoraviivainen pelitapa tulee varmasti olemaan myrkkyä vielä monille joukkueille tämän kauden aikana.

HaPK oli perjantaisen ottelun ensimmäisellä puoliajalla kaukana siitä tasosta, jolla joukkue on jo useampia otteluita pystynyt pelaamaan. Voidaan rehellisesti todeta, että ensimmäinen jakso oli heikoin, mitä kauden 2022 HaPK-joukkueelta on nähty. KJP oli toki hyvä ja tuli peliin erittäin energisesti, mutta Kissojen tekeminen oli kaikin puolin heikkoa ja se sai KJP:n näyttämään vieläkin paremmalta. HaPK tuli otteluun totuttua paljon heikommalla työmoraalilla ja pelaaminen oli laiskaa, huolimatonta, jopa halutonta. Hirvittävä määrä harhasyöttöjä ja huonoja ratkaisuja, joista KJP kiitti.

Kotijoukkueen ensimmäinen tilanne nähtiin viidennellä minuutilla, kun HaPK menetti pallon keskialueella ja KJP käänsi nopeaan vastahyökkäykseen vasemman laidan kautta. Laidalta annettu keskitys tuli boxiin, josta KJP:n hyökkäjä pääsi puskemaan, mutta HaPK:n maalilla pelannut Tomi Kopra nappasi puskun syliinsä. Yhdeksännellä minuutilla KJP:n kulman jälkeen kotijoukkueen pelaaja pääsi ohjaamaan etualueelta, mutta ohjaus nousi kuitenkin taivaan tuuliin. 11. minuutilla HaPK menetti pallon huolimattoman pelaamisen seurauksena keskialueella ja sen jälkeen tulikin taas kiire kohti omaa maalia. KJP:n Niko Nakari pääsi kokeilemaan kuudentoista alueen sisäpuolelta, mutta laukaus painui takaa metrin verran ohi. Heti perään 12. minuutilla Kissalauma menetti jälleen pallon ja KJP pääsi taas kääntämään nopeasti. Vasemmalta laidalta keskisektoriin annettu syöttö tavoitti kouvolalaisten keskikenttäpelaajan, jonka laukauksen HaPK-toppari ehti vielä peittämään. Jatkotilanteesta KJP:n pelaaja pääsi vielä uudelleen kokeilemaan boxin sisäpuolelta, mutta Tomi Kopra venyi komeaan torjuntaan alakulmasta. 16. minuutilla kotijoukkue käynnisti taas riiston jälkeen nopean hyökkäyksen, tällä kertaa oikean laidan kautta. Laidalta annettu takaviistosyöttö tavoitti kuudentoista alueen rajalta KJP-pelaajan, jonka laukaus pysähtyi HaPK-maalin tolppaan. Kakkospallon Kissaryhmä onnistui selvittämään keskialueen puolelle.

Ottelun avausmaali nähtiin lopulta puolen tunnin pelin jälkeen. HaPK:lla oli sivuvapari kentän vasemmalta sivustalta, joka kuitenkin leijaili suoraan KJP-veskari Ville Iiskolan näppeihin. Iiskola käynnisti nopean vastahyökkäyksen, jonka seurauksena Niko Nakari sai vapautettua Oskari Nurmisen läpiajoon. Nurminen ei läpiajosta erehtynyt, vaan laittoi pallon varmasti verkon perukoille ja näin KJP siirtyi ansaitusti 1-0 johtoon. 35. minuutin kohdalla oli Nakarin vuoro kokeilla pystyjuoksun jälkeen, mutta laukaus painui sivuverkon puolelle. HaPK:n tilanteet avausjaksolla olivat todella vähissä. Jakson loppupuolella vierailijat saivat kaksi peräkkäistä kulmapotkua, jotka antoi Kimi Kolsi. Kulmatkaan eivät kuitenkaan sen kummempiin tilanteisiin johtaneet. Tauolle mentiin KJP:n 1-0 johdossa.

Puoliajalla HaPK:n kopissa käytiin osin painokelvottominkin sanoin avausjaksoa läpi ja joukkuetta yritettiin saada herätettyä peliin mukaan. Totuus oli, että HaPK sai olla tyytyväinen ollessaan vain maalin tappiolla ensimmäisen puoliajan jälkeen, niin sillassa Kissaryhmä koko avauspuolikkaan oli. HaPK teki tauolla myös yhden pelaajavaihdon, kun Olli Kokkonen teki tilaa Ilmari Kontuselle.

Toiselle jaksolle kentälle marssi täysin erilainen Kissaryhmä. Työmoraali oli nyt aivan erilainen kuin avausjaksolla ja työhaalarit oli jostain kaivettu esille. Kaksinkamppailut ja irtopallot alkoivat kääntyä HaPK:lle, myös pallottomien pelaajien liikkuminen parani huomattavasti ja näin HaPK saikin pelistä otteen pystyen pelaamaan pidempiä hyökkäyksiä pallonhallinnan kautta. KJP joutui vetäytymään kuoreensa HaPK:n hallitessa peliä. Tätä ei avausjaksolla nähty, sillä Kissojen pallolliset jaksot jäivät aivan liian lyhyiksi lukuisten helppojen menetysten ja laiskan tekemisen seurauksena.

HaPK:n ensimmäinen hyvä tilanne nähtiin 50. minuutilla. Hyvän hyökkäyksen päätteeksi Kimi Kolsi vapautti vasemmalta Topi Pohjankosken, joka eteni aina boxiin asti saaden jalkansa vapaaksi, mutta KJP-pelaaja ehti viime hetkellä laittamaan lapikkaansa laukauksen tielle ja HaPK sai tilanteesta kulmapotkun. Kulmasta ei mitään vaarallista syntynyt, vaan KJP selvitti sen keskialueelle. Kesken hyvän HaPK:n hallinnan KJP pääsi kuitenkin jälleen nopean hyökkäyksen turvin tekopaikkaan vasemman laidan kautta. Boxin rajalta lähtenyt laukaus kolahti Kissojen maalin tolppaan, kakkospallosta tulleen laukauksen Tomi Kopra erinomaisesti torjui ja vielä kolmas yritys otti kimmokkeen HaPK-pelaajasta ja lopulta tämänkin Kopra selvitti ja onnistui huitomaan pallon pois Kissojen maalin edustalta.

Lopulta tunnin kohdalla HaPK sai palkinnon toisen puoliajan isosta ryhtiliikkeestä. Hyvä hyökkäys jälleen vasemman laidan kautta, josta Kimi Kolsi toimitti pelivälineen noin seitsemään metriin Caner Mulalle, joka ei näistä paikoista erehdy vaan sijoitti pallon tarkasti KJP-maalin alakulmaan. Muutama minuutti myöhemmin Mula toimitti pallon keskialueelta KJP-toppareiden selustaan, johon rynnivät sekä Joona Pasi että Topi Pohjankoski. Pohjankoski pääsi palloon ennen maaliltaan ulos tullutta Ville Iiskolaa ja pääsi lopulta nautiskelemaan Kissojen johto-osuman tyhjään maaliin. Samassa rytäkässä Joona Pasi sai ties kuinka monennen rajun osuman jalkoihinsa ja Pasi jouduttiin lopulta vaihtamaan pois kentältä, tilalle tuli Mamet Mula.

HaPK oli vahvalla toisen puoliajan startillaan kääntänyt pelin itselleen kahdella muutaman minuutin välein syntyneellä maalilla. Hyvä ote jatkui myös johto-osuman jälkeen, mutta toisen puoliajan loppua kohden KJP sai taas otetta pelistä ja onnistui tasoituksessa 77. minuutilla. Kissojen oma hyökkäys päättyi hieman helpohkoon menetykseen ja KJP käänsi tuttuun tyyliinsä nopeasti toiseen suuntaan. Parilla syötöllä Otto Haimi pelattiin vasemmalta vauhtiin ja Haimi löysi syötöllään boxista Niko Nakarin, jonka tarkka laukaus painui Kissamaalin alakulmaan. Pelin viimeiseltäkään kympiltä ei tapahtumia puuttunut. HaPK joutui tekemään lisää pakotettuja vaihtoja, kun ensin kentän jätti Caner Mula ja hetkeä myöhemmin Kimi Kolsi, joka retkahti pallontavoittelutilanteen jälkeen pahannäköisesti maahan. Kolsi kannettiin lopulta paareilla ulos kentältä ja vietiin ambulanssilla sairaalaan, mutta onneksi kaikki on kunnossa.

Ottelun loppuhetkillä KJP oli lähempänä voittomaalia, sillä kotijoukkue sai vielä muutaman puolivaarallisen tilanteen ja pari kulmapotkua, mutta nämä HaPK kuitenkin selvitti. Kissojen ottelun loppupuolen hyökkäykset eivät enää laatupaikoille johtaneet ja näin tapahtumarikas ottelu päättyi 2-2 tasatulokseen.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen ei ollut tyytyväinen joukkueensa esitykseen:

”Karmea ensimmäinen jakso, paljon huonommin ei voi enää pelata. Tiesimme kyllä, että KJP tulee kovaa ja pyrkii iskemään meihin kiinni, mutta meidän oma tekeminen oli niin onnetonta, ettei KJP:n oikeastaan edes tarvinnut prässätä meitä, kun annoimme pallon pois ihan lahjana. Olimme huonolla työmoraalilla liikkeellä ja se näkyi kaikessa, onneksi KJP ei tehnyt kuin yhden maalin avausjaksolla. Peli olisi voinut olla tauolla vaikka 4-0 ja käytännössä taputeltu”, Halonen päivitteli.

HaPK nousi kuitenkin peliin mukaan toisella puoliajalla ja isoon ryhtiliikkeeseen Halonen oli tyytyväinen:

”Hyvän joukkueen merkki, että surkean alun jälkeen pystyimme nostamaan tasoamme niin paljon ja toisen jakson ensimmäinen puolituntinen oli aika selvästi meidän. Teimme siihen kaksi maalia ja olimme jo voitonsyrjässä kiinni. Tietysti vähän harmittaa, että vielä menetimme johtoaseman, mutta jos sen todella ponnettoman avausjakson jälkeen joku olisi pistettä tarjonnut, olisin ottanut sen heti vastaan”, Halonen totesi.

Kissojen maalilla jälleen erinomaisen ottelun pelannut ja parhaana ansaitusti palkittu Tomi Kopra ihmetteli myös joukkueensa vaisuutta ensimmäisellä jaksolla:

”Alku oli todella vaikea, emme päässeet yhtään omaan peliimme kiinni ja teimme paljon helppoja virheitä. Monien menetysten takia jouduimme ottamaan paljon vastaan. Toiselle jaksolle paransimme kuitenkin paljon ja pystyimme pelaamaan enemmän omalla pelitavallamme, joka tuotti hallinnan heti meille”, Kopra kertoi.

HaPK pelaa seuraavan kerran sunnuntaina 8.5.2022, kun Suomen Cupin neljännen kierroksen ottelussa HaPK haastaa Kakkosessa pelaavan PKKU:n. Torstaille 5.5.2022 merkitty sarjapeli Kultsua vastaan siirtyy myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan.

Tomi Kopra (mv), Ville Piispa, Joonatan Lassila, Aarno Rämän, Olli Kokkonen, Lennart Voikar, Kimi Kolsi, Topi Pohjankoski, Tino Kasurinen, Caner Mula, Joona Pasi

Ilmari Kontunen (Kokkonen pois), Mamet Mula (Pasi pois), Jani Jokela (Mula C pois), Jonathan Kuva (Kolsi pois)