Otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - KJP Sudet 22.7.2020 (1-2)

23.7.2020

HaPK:n edustusjoukkue palasi puolentoista viikon tauolta pelien pariin keskiviikkona 22.7.2020 Haminan urheilukentällä kotiottelun merkeissä. Vieraaksi saapui yksi sarjan ennakkosuosikeista, vielä viime kaudella Kakkosessa pelannut Kouvolan Sudet.

Sudet tuli Haminaan kahden peräkkäisen tappion jälkeen, kissoilla taas oli edellisestä ottelusta taisteltu erittäin maukas vierasvoitto allaan. Ottelusta muodostui lopulta erittäin tasainen taisto, joka olisi voinut päättyä kummin päin tahansa.

Kotijoukkue aloitti ottelun pirteästi ja ensimmäinen loistava maalintekotilanne nähtiin kuudennella minuutilla. Jonathan Kuva antoi vasemman pakin tontilta hyvän syötön Mamet Mulalle, joka jatkoi pelivälineen yhdellä kosketuksella Susien puolustuslinjan taakse oikea-aikaisen juoksun tehneelle Janne Hannulalle. Hannula karkasi läpiajoon ja pääsi nokikkain Susien veskarin Ville Iiskolan kanssa. Iiskola veti kuitenkin tällä kertaa pidemmän korren torjumalla Hannulan laukauksen yhdellä kädellä kulmapotkuksi. Seuranneesta kulmasta HaPK sai vielä Matias Ollin toimesta laukauksen aikaiseksi noin paristakymmenestä metristä, mutta se painui metrin verran ohi vierasjoukkueen maalin. Susien ensimmäinen mainittava tilanne toisessa kenttäpäädyssä nähtiin kymmenen minuutin kohdalla. Vierailijat saivat kulmapotkun vasemmalta, jonka jälkeen kakkospallosta tullut uusi keskitys tuli vaarallisesti HaPK-maalin edustalle. Kotijoukkueen onneksi kukaan vierasjoukkueen pelaajista ei saanut jalkaansa palloon, vaan peliväline painui lopulta hieman ohi takatolpasta. Tasainen vääntö jatkui ja 20. minuutilla Sudet pääsi keskittämään oikealta sivustalta pallon kotijoukkueen kuudentoista alueen sisäpuolelle, mutta pusku suuntautui kuitenkin reiluhkosti yli maalin. Muutama minuutti myöhemmin kouvolalaispelaaja pääsi kokeilemaan laukaustaan paristakymmenestä metristä, mutta tämäkin leijaili kissojen maalin yli. 25. minuutilla HaPK siirtyi ottelussa 1-0 johtoon. Matias Olli voitti kakkospallon keskialueella ja antoi loistavan syötön Susien oikean pakin selustaan. Joona Pasi rynni väkisin ohi kouvolalaispuolustajasta ja karkasi läpiajoon eikä erehtynyt, vaan viimeisteli vasurillaan pelivälineen ohi Susi-veskarin Iiskolan. Näin 120-päinen kotiyleisö sai venyttää äänijänteitään hienon osuman päätteeksi. Vierasjoukkue Sudet oli vähällä tasoittaa ottelun lähes heti perään, kun susilauman jäsen eteni oikealta laidalta aina HaPK:n kuudentoista alueen sisäpuolelle asti. Lähietäisyydeltä tulleen laukauksen hoiteli kuitenkin komeasti kissavahti Joona Kulju. Puolen tunnin kohdalla kuitenkin nähtiin Susien tasoitusosuma ja se syntyi harmittavan helposti. Sudet hyökkäsi vasemmalta, josta annettiin keskitys kissojen kuudentoista alueen sisäpuolelle vitosen viivan tuntumaan. Surkeasti puolustettu 1v1 tilanne kostautui ja vierailijoiden Kalle Sippula sai puskea pelivälineen läheltä sisään täysin vapaasti. Tasoitusosuman jälkeen viimeisellä kymmenminuuttisella HaPK joutui hieman ottavaksi osapuoleksi, mutta mitään huippuvaarallista Sudet ei silti pystynyt luomaan. Muutamia keskityksiä ja kauempaa lähteneitä laukauksia, joista ei kuitenkaan mitään sen kummempaa syntynyt. Ehkä vaarallisin tilanne oli kuudentoista alueen sisäpuolelta lähtenyt maalipyssy Niko Nakarin laukaus, joka kuitenkin nousi parikymmentä senttiä yli kissojen maalista. Kauttaaltaan melko tasaisen avausjakson jälkeen tauolle mentiin 1-1 lukemissa.

Toinen jakso oli niin ikään tasainen, mutta ottelun lopulta ratkaissut Susien toinen maali nähtiin jo jakson alussa kolmannella minuutilla. Susien Riku Venäläinen pääsi laukomaan paristakymmenestä metristä ja laukaus painui lopulta muuten loistavan ottelun HaPK-maalilla pelanneen Joona Kuljun käsien kautta sisään. Nopeasti heti toisen jakson alkuun tullut takaisku hieman sekoitti kotijoukkueen peliä ja HaPK tarjoilikin Susille kahteen otteeseen loistavan paikan ratkaista ottelu lopullisesti. 57. minuutilla omalla alueella tulleen harhasyötön jälkeen kouvolalaispelaaja karkasi läpiajoon, mutta viimeistely-yritys nousi taivaan tuuliin. 63. minuutilla vastaavanlaisen oman alueen harhasyötön jälkeen seurasi jälleen läpiajo ja tällä kertaa viimeistely-yrityskin oli parempi, mutta ylärima pelasti kotijoukkueen takaiskulta. Kissojen toisen jakson tilanteet syntyivät jakson loppupuolella. 76. minuutilla Mamet Mula pääsi kokeilemaan hieman kuudentoista alueen ulkopuolelta volleysta, mutta Susipelaaja sai jalkansa laukauksen tielle. Hieman myöhemmin Onur Celik eteni oikealta laidalta ja antoi maalin edustalle loistavan keskityksen, johon Joona Pasi ei kuitenkaan aivan ehtinyt ja näin hyvä tilanne kuivui kasaan. 86. minuutilla Saja Leigh pääsi kokeilemaan hyvästä paikasta kuudentoista alueen sisäpuolelta, mutta laukaus painui vajaan metrin yli Susi-maalin. Vielä ottelun viimeisillä sekunneilla HaPK sai vapaapotkun puolesta kentästä, jonka tuli antamaan maalivahti Kulju ja koko pelaajanippu nostettiin ylös. Kuljun vapaapotku tuli hyvin maalin edustalle ja sen jälkeen palloa kaivettiin kovasta ruuhkasta, mutta laukausta ei kuitenkaan pelaajameren keskeltä saatu aikaiseksi. Ottelu päättyi tähän tilanteeseen ja näin Sudet vei kolme pistettä Kouvolaan tuloksella 1-2.

Kissojen päävalmentaja Saku Halonen oli ottelun jälkeen erittäin pettynyt:

"Syö taas rotan lailla menettää pisteitä tällä tavalla. Pelasimme hyvän ottelun yhtä sarjan ennakkosuosikkia vastaan ja olisimme ansainneet pisteen. Sudet hallitsi ajoittain peliä, mutta se oli enimmäkseen näennäistä ja pystyimme pitämään heidät aika hyvin pois huippupaikoilta. Molemmat maalit olivat liian helppoja jälleen kerran, joudumme itse tekemään pirunmoisen työn jokaisen maalin eteen, mutta vastustajat saavat omat maalinsa puoli-ilmaiseksi. Pistekin olisi maistunut erittäin hyvältä selvää ennakkosuosikkia vastaan", Halonen totesi.

Kissoille jäi hieman myös jossiteltavaa, kun ensimmäisellä puoliajalla Susien toppari Elias Martikainen repi kaksin käsin läpiajoon karkaamassa olleen Janne Hannulan kentän pintaan. Päätuomari Turo Veini nosti Martikaiselle kuitenkin vain keltaisen kortin.

"Niin, onhan noista punaisiakin nähty. Hannula olisi tilanteesta karannut läpi ja mahdollisesti tehnyt maalin. Tämä on tietysti jossittelua, mutta on tässä useammassakin pelissä jo tuntunut siltä, että kaikki fifty-fifty tuomiotkin ovat meitä vastaan. Tuuriakaan ei ole juuri ollut, mutta täytyy uskoa, että jossain vaiheessa se kääntyy. Joku pomppu meille olisi ollut kiva tuossa lopun hässäkässäkin, josta olisi päästy vielä tasoitus tekemään, mutta sitä pomppua ei tullut", Halonen harmitteli.

Peliesitys oli kuitenkin jälleen rohkaiseva ja antaa edelleen uskoa tulevaan.

"Olihan tämä meiltä ihan kelvollinen esitys, vastassa oli kuitenkin rutinoitunut ja kokenut joukkue, jonka riveissä on edelleen useita viime kaudella Kakkosta pelanneita pelaajia. Sudet kuuluu sarjan suosikkeihin ja siinä mielessä tämä oli meille bonuspeli, jos olisimme jotain saaneet. Meillä oli kuitenkin tässäkin ottelussa avauksessa viisi pelaajaa, jotka pelasivat vielä viime kaudella B-junnujen pelejä. Täytyy olla siinä mielessä tyytyväinen, mutta kyllähän nyt näin pelin jälkeen silti harmittaa, kun se piste vähintään oli ihan otettavissa. Olihan tuo vierasjoukkuekin omassa raportissaan todennut HaPK:n olevan paljon parempi joukkue, kuin mitä sarjasijoitus antaa ymmärtää. Ei muuta kuin mennään eteenpäin ja uskotaan tähän juttuun, peruspelaaminen on kuitenkin ihan hyvällä mallilla. Seuraava peli tulee taas nopeasti eteen", Halonen päättää.

Hesburger Hamina palkitsee jokaisessa HaPK:n kotiottelussa ottelun nälkäisimmät pelaajat Hesburgerin lahjakorteilla. Sudet-ottelussa palkinnon nappasivat HaPK:lta Joona Pasi ja Susilta Oskari Nurminen.

HaPK pelaa seuraavan kerran jo tulevana sunnuntaina 26.7.2020, kun edessä on paha reissupeli Savonlinnaan STPS:n vieraaksi.

Avaus: Joona Kulju (mv), Atte Henriksson, Lauri Ahola, Anton Talsi, Jonathan Kuva, Matias Olli, Simo Matilainen, Janne Hannula, Mamet Mula, Joona Pasi, Ilmari Kontunen

Vaihdot: Onur Celik (Kontunen pois), Saja Leigh (Matilainen pois), Veeti Klingberg (Kuva pois), Jani Jokela (Olli pois), Markus Lautala (Hannula pois)

Penkillä: Luca Sven (mv)